1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

Novice Novo mesto

Zaključili projekt Potujoči labod

Piše: B.S.

Čas objave:
20.04.2018 14:29

Danes se zaključuje projekt POTUJOČI LABOD / LEPLJENKA ZA MLADE. Novo mesto so v ta namen obiskale številne slovenske gimnazije, ki so sodelovale v projektu.

PROJEKT LEPLJENKA je potekal med letoma 2015 in 2018, vanj je bilo vključenih skoraj 450 gimnazijcev iz 13 slovenskih gimnazij in 2 gostujočih iz Trsta in Banjaluke.
Mentorja sta bila pesnik in pisatelj Samo Dražumerič ter ilustrator Peter Škerl.

Mladi so na Dolenjsko prišli dopoldne. V Anton Podbevšek Teatru so si ogledali filozofsko-dokumentarno dramo o Srečku Kosovelu z naslovom KONS-O-VEL v režiji Matjaža Bergerja.  Po zaključku predstave so predstavili zaključek projekta s podelitvijo kataloga, ki je nastal ob projektu. 

SODELUJOČE GIMNAZIJE

Gimnazija Novo mesto / Gimnazija Brežice / Gimnazija Jurija Vege, Idrija / Gimnazija Koper / Šolski center Nova Gorica / Šolski center Srečka Kosovela, Sežana /

Gimnazija Ljubljana / Prva Gimnazija Maribor /Gimnazija Koper / Gimnazija Ptuj / Gimnazija Velenje /Gimnazija Kranj /

Gostje / Znanstveni licej Trst, Italija / Gimnazija Banjaluka, BIH
Predstavitev projekta:

Novomeška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti že več kot dve desetletji organizira in sodeluje pri ustvarjanju ljubiteljskega kulturno-umetniškega prireditvenega in izobraževalnega programa.

V sklopu izobraževalnega programa pa nadgrajujemo tudi literarno dejavnost z raznovrstnimi izobraževanji in literarnimi natečaji, na katerih lahko mladi izpopolnijo svoje znanje o literarni vedi.S tem katalogom tako zaokrožujemo triletni projekt LEPLJENKA, ki smo ga začeli na pobudo pesnika in pisatelja Sama Dražumeriča.

Za vsakega mladega si namreč želimo, da bi se v svet literarne umetnosti »potopil« kar največkrat, saj nam z vsakim »potopom na dah« ta daruje refleksijo, občutje, odziv in navdih – za delovanje v vsakdanjem bivanju, razširja naša razmišljanja, jih poglablja, hkrati pa nas brusi v kritične in vedoželjne posameznike. Brati in razumeti »vrtenje sveta«, razmišljati in priti do lastnih presoj in zaključkov. Pred nami tako mladi skozi izdelane lepljenka razgrinjajo svoja razmišljanja, povezana z nenehnim izpraševanjem obstoja mladega človeka v družbi, kot ga vidijo, kot pravijo sami, »kot utapljajoče se srce« v notranjih razprtijah in družbeni neenakosti.V projektu, ki je potekal med letoma 2015 in 2018, je sodelovalo skoraj 450 gimnazijcev iz 13 slovenskih gimnazij in dveh gostujočih iz Trsta in Banjaluke.
V katalogu je predstavljen širši izbor ustvarjenih lepljenk, ki sta ga opravila mentorja. Razstava lepljenk bo letos na ogled tudi na FESTIVALU VIZIJE v Novi Gorici, državnem interdisciplinarnem festivalu mladinske ustvarjalnosti.