Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

brezčasna ljubezen Svet24.si

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice Novo mesto

Zaključili projekt Potujoči labod

Piše: B.S.

Čas objave:
20.04.2018 14:29

Danes se zaključuje projekt POTUJOČI LABOD / LEPLJENKA ZA MLADE. Novo mesto so v ta namen obiskale številne slovenske gimnazije, ki so sodelovale v projektu.

PROJEKT LEPLJENKA je potekal med letoma 2015 in 2018, vanj je bilo vključenih skoraj 450 gimnazijcev iz 13 slovenskih gimnazij in 2 gostujočih iz Trsta in Banjaluke.
Mentorja sta bila pesnik in pisatelj Samo Dražumerič ter ilustrator Peter Škerl.

Mladi so na Dolenjsko prišli dopoldne. V Anton Podbevšek Teatru so si ogledali filozofsko-dokumentarno dramo o Srečku Kosovelu z naslovom KONS-O-VEL v režiji Matjaža Bergerja.  Po zaključku predstave so predstavili zaključek projekta s podelitvijo kataloga, ki je nastal ob projektu. 

SODELUJOČE GIMNAZIJE

Gimnazija Novo mesto / Gimnazija Brežice / Gimnazija Jurija Vege, Idrija / Gimnazija Koper / Šolski center Nova Gorica / Šolski center Srečka Kosovela, Sežana /

Gimnazija Ljubljana / Prva Gimnazija Maribor /Gimnazija Koper / Gimnazija Ptuj / Gimnazija Velenje /Gimnazija Kranj /

Gostje / Znanstveni licej Trst, Italija / Gimnazija Banjaluka, BIH
Predstavitev projekta:

Novomeška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti že več kot dve desetletji organizira in sodeluje pri ustvarjanju ljubiteljskega kulturno-umetniškega prireditvenega in izobraževalnega programa.

V sklopu izobraževalnega programa pa nadgrajujemo tudi literarno dejavnost z raznovrstnimi izobraževanji in literarnimi natečaji, na katerih lahko mladi izpopolnijo svoje znanje o literarni vedi.S tem katalogom tako zaokrožujemo triletni projekt LEPLJENKA, ki smo ga začeli na pobudo pesnika in pisatelja Sama Dražumeriča.

Za vsakega mladega si namreč želimo, da bi se v svet literarne umetnosti »potopil« kar največkrat, saj nam z vsakim »potopom na dah« ta daruje refleksijo, občutje, odziv in navdih – za delovanje v vsakdanjem bivanju, razširja naša razmišljanja, jih poglablja, hkrati pa nas brusi v kritične in vedoželjne posameznike. Brati in razumeti »vrtenje sveta«, razmišljati in priti do lastnih presoj in zaključkov. Pred nami tako mladi skozi izdelane lepljenka razgrinjajo svoja razmišljanja, povezana z nenehnim izpraševanjem obstoja mladega človeka v družbi, kot ga vidijo, kot pravijo sami, »kot utapljajoče se srce« v notranjih razprtijah in družbeni neenakosti.V projektu, ki je potekal med letoma 2015 in 2018, je sodelovalo skoraj 450 gimnazijcev iz 13 slovenskih gimnazij in dveh gostujočih iz Trsta in Banjaluke.
V katalogu je predstavljen širši izbor ustvarjenih lepljenk, ki sta ga opravila mentorja. Razstava lepljenk bo letos na ogled tudi na FESTIVALU VIZIJE v Novi Gorici, državnem interdisciplinarnem festivalu mladinske ustvarjalnosti.