reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Sevnica

Zelena doživetja Posavja - Gozd je kultura

Piše: KŠTM Sevnica, R.P.

Čas objave:
22.04.2019 07:57

Odprtje tematske poti Gozd je kultura, ki je nastala v okviru projekta ReviZen – Zelena doživetja Posavja, bo v torek, 23. aprila 2019, ob 18. uri z zborom na spodnjem parkirišču pod Gradom Sevnica. Podrobnosti so v vabilu v prilogi.

Tematska pot Gozd je kultura je krožna pot okoli Gradu Sevnica. S sprehodom po tematski poti GOZD JE KULTURA želijo, da obiskovalci spoznate drevesne vrste in delovanje tako posameznega drevesa kot celote. Zaznate, kaj pomeni vrednost gozdnega prostora tako z gozdnimi tlemi kot različnimi funkcijami gozda, do fotosinteze. Še posebej pa želimo, da obiskovalec s svojimi začuti in zazna ljubezen dreves, ki se prelije v samo grajsko poslopje: »Gozd je kultura«. 

Gozd je občutenje in ljubezen, ki nas zna nagovarjati v paradigmi povezovanja, spoštovanja, združevanja in zaupanja. Je dokaj mlad sistem na planetu Gaia, a vseeno ima v svojih nedrjih izjemo živo bitje staro več kot… Gozd je odprta knjiga o zgodovini in prihodnosti. Sledovi človeške dejavnosti so vpeti v harmoničnost gozdne – grajske - slike. Drevesa, tla in skupna energija, pričajo o dejanju naših prednikov. Na naši poti ne obstajajo ločnice med naravnimi toki kot snovmi, kot so npr. zrak, drevesa, voda, živalstvo, tla, veter… Vse je povezano v kibernetično spiralo fotosinteze.

Ob poti je didaktični objekt - "deblak", ki ponazarja različne vrste lesa (kar 32 drevesnih vrst), sestavljen iz različnih desk, samostoječih, temeljene in pokrite s steklom. Postavljene v krog.



Ob poti je tudi nov čebelnjak, ki je nastal v okviru projekta "Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje", in ga bodo čebelice naselile spomladi 2019.