julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za sredo, 17. julija

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Novice Sevnica

Zelena doživetja Posavja - Gozd je kultura

Piše: KŠTM Sevnica, R.P.

Čas objave:
22.04.2019 07:57

Odprtje tematske poti Gozd je kultura, ki je nastala v okviru projekta ReviZen – Zelena doživetja Posavja, bo v torek, 23. aprila 2019, ob 18. uri z zborom na spodnjem parkirišču pod Gradom Sevnica. Podrobnosti so v vabilu v prilogi.

Tematska pot Gozd je kultura je krožna pot okoli Gradu Sevnica. S sprehodom po tematski poti GOZD JE KULTURA želijo, da obiskovalci spoznate drevesne vrste in delovanje tako posameznega drevesa kot celote. Zaznate, kaj pomeni vrednost gozdnega prostora tako z gozdnimi tlemi kot različnimi funkcijami gozda, do fotosinteze. Še posebej pa želimo, da obiskovalec s svojimi začuti in zazna ljubezen dreves, ki se prelije v samo grajsko poslopje: »Gozd je kultura«. 

Gozd je občutenje in ljubezen, ki nas zna nagovarjati v paradigmi povezovanja, spoštovanja, združevanja in zaupanja. Je dokaj mlad sistem na planetu Gaia, a vseeno ima v svojih nedrjih izjemo živo bitje staro več kot… Gozd je odprta knjiga o zgodovini in prihodnosti. Sledovi človeške dejavnosti so vpeti v harmoničnost gozdne – grajske - slike. Drevesa, tla in skupna energija, pričajo o dejanju naših prednikov. Na naši poti ne obstajajo ločnice med naravnimi toki kot snovmi, kot so npr. zrak, drevesa, voda, živalstvo, tla, veter… Vse je povezano v kibernetično spiralo fotosinteze.

Ob poti je didaktični objekt - "deblak", ki ponazarja različne vrste lesa (kar 32 drevesnih vrst), sestavljen iz različnih desk, samostoječih, temeljene in pokrite s steklom. Postavljene v krog.Ob poti je tudi nov čebelnjak, ki je nastal v okviru projekta "Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje", in ga bodo čebelice naselile spomladi 2019.