mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

Zveza Romov za vnovično odprtje vrtca v Hudejah

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
15.11.2012 16:21

Zveza Romov Slovenije je danes vlado in pristojno ministrstvo pozvala, naj začneta s postopki za vnovično odprtje otroškega vrtca v romskem naselju Hudeje pri Trebnjem, ki so ga zaradi odločbe gradbenega inšpektorja v začetku meseca zaprli. Zveza Romov je hkrati pozvala k ohranitvi in legalizaciji brez gradbenega dovoljenja zgrajenega vrtca.

Kot so zapisali pri Zvezi Romov, sodi vključevanje romskih otrok v predšolsko vzgojo med pomembne cilje Strategije vzgoje in izobraževanja Romov v Sloveniji. Namen njihovega vključevanja v vrtce pa je predvsem učenje obeh jezikov in socializacija v vzgojno-izobraževalni ustanovi, ki s posredovanjem izkušenj in vzorcev romskim otrokom omogočajo lažji vstop in vključevanje v šolo.

Zveza Romov zato lokalno skupnost, vlado in pristojno ministrstvo poziva, da z ustreznimi službami začnejo postopke za vnovično odprtje in legalizacijo vrtca v Hudejah ter da zaustavijo njegovo rušenje, je še zapisal njen predsednik Jožek Horvat Muc.

Kot je direktorica trebanjskega otroškega vrtca Vlasta Starc povedala, so vrtec Romano v Hudejah septembra 2009 odprli v sicer nelegalno zgrajeni hiši, ki jo je za njegovo delovanje ponudil trebanjski romski svetnik Matija Hočevar.

Vrtec se je v omenjenem naselju, kot ocenjuje Starčeva, dobro prijel, dnevno pa ga je v povprečju obiskovalo 15 otrok, za katere so po njegovem zaprtju v trebanjski enoti Kekec uredili samostojno skupino. S tem so se vrnili k ureditvi pred odprtjem vrtca v Hudejah, otroke pa sedaj s šolskim avtobusom vsak dan vozijo v Trebnje in nato domov, je dodala.


Trebanjsko enoto zaenkrat obiskuje dobra polovica otrok romskega vrtca Romano, s tem, da direktorica predvideva, da se bodo za tako obliko otroškega varstva odločili tudi drugi starši hudejskih predšolskih otrok.

Sicer pa Starčeva možno rešitev zapleta napoveduje v legalizaciji omenjenega objekta oz. v sprejetju občinskega prostorskega načrta, ki ga naj bi, kot je trebanjski župan Alojzij Kastelic potrdil, sprejeli takoj v začetku prihodnjega leta. Dodala je še, da bi boljšo in trajnejšo rešitev prinesla izgradnja povsem novega objekta na območju Hudej.

Po besedah trebanjskega romskega svetnika Hočevarja, je ta doslej dobil več odločb o rušenju - prvo predlani, zadnja pa rušenje njegovega, leta 2007 zgrajenega objekta, ki z vogalom za poldrugi meter sega na občinsko kmetijsko zemljišče, najavlja za 31. januar prihodnje leto.

Sam upa, da do tega ne bo prišlo in da se bo za legalizacijo objekta, v katerem bi vrtec Romano lahko nadaljeval z delom, našla rešitev