reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Po Sloveniji 2018 Novo mesto

Pogačar, Brajkovič in Fink o petih etapah 25. dirke Po Sloveniji

Piše: KK Adria Mobil

Čas objave:
29.05.2018 10:58

Razkrite so podrobnosti petih etap dirke Po Sloveniji, svoje mnenje o vsaki izmed etap pa so nam podali trije, ki so z dirko močno povezani - organizacijski direktor dirke ter dva kolesarja, ki ciljata na visoko skupno uvrstitev. Tako razmišljajo "insiderji".

Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum) je eden najbolj perspektivnih slovenskih mladih kolesarjev, ki bo branil lansko 5. mesto v generalni razvrstitvi dirke Po Sloveniji. Jani Brajkovič (KK Adria Mobil) je eden najbolj uspešnih slovenskih cestnih kolesarjev vseh časov, zmagovalec dirke v sezoni 2012 ter eden izmed štirih ambasadorjev 25. dirke Po Sloveniji. Bogdan Fink pa že vrsto let uspešno vodi organizacijo dirke in je med najbolj zaslužnimi za visok standard dirke ter nastope največjih zvezdnikov kolesarstva. Poglejmo kako je trojica komentirala etape letošnje dirke, seveda sta imela Tadej in Jani največ besed rezerviranih za najtežje etape.

1. etapa, 13. junij 2018, Lendava - Murska Sobota, 159 km
Bogdan Fink: "Prva etapa bo prestopila mejo in prvič v zgodovini bo dirka obiskala Madžarsko. Sicer pa je etapa zelo lepa z vidika pokrajine, na njej pa je le en klanec, ki skozi oči kolesarjev ni omembe vreden. Pričakuje se šprint glavnine."

1 etapa.jpg


2. etapa, 14. junij 2018, Maribor - Rogaška Slatina, 152,7 km
Bogdan Fink: "Tudi v drugi etapi pričakujemo šprint večje skupine, čeprav je etapa rahlo bolj razgibana. Zaradi tega smo tudi prestavili cilj v Rogaški Slatini in izbrali bolj ustrezen prostor, še pred tem pa bodo morali kolesarji opraviti s pentljo po mestu."
Jani Brajkovič: "V tej etapi ne bi smelo biti presenečenj, osem največjih ekip na dirki bo poskrbelo, da se bo dan zaključil s šprintom skupine. Vendar se bo treba paziti na spustih in tehničnih odsekih, da se tam ne izgubi dirke."
Tadej Pogačar: "Zagotovo kar težka etapa, profil razkrije kar lepo število vzponov. Še vedno mislim, da bomo videli šprint skupine, enako kot Jani pa mislim, da bo treba zelo paziti na spustih in določenih odsekih."

2 etapa.jpg


3. etapa, 15. junij 2018, Slovenske Konjice – Celje (Celjski Grad), 175,7 km
Bogdan Fink: "Zelo razgibana trasa, zahtevnim zadnjim delom Trojane - Zagorje - Hrastnik in preko Laškega proti Celju. Na koncu pa še vzpon na Celjsko kočo, spust, krog po mestu ter cilj na Celjskem gradu."
Jani Brajkovič: "Zadnji del etape je zelo težak, profil niti ne pokaže vsega. Že na predzadnjem klancu bo nekaj utrujenih nog in delale se bodo razlike, veliko pa se lahko izgubi tudi na spustu. Menim, da bo prišla na vzpon na Celjski grad manjša skupinica in najmočnejši iz te skupinice bo zmagovalec. Solo pobeg se mi zdi težko izvedljiv, morda je Primož Roglič edini izmed kolesarjev na dirki, ki bi bil sposoben izvesti kaj takega."
Tadej Pogačar: "Zelo razgibana in težka etapa, a meni osebno je zelo všeč. Mislim, da bodo prvi kolesarji na Celjsko kočo kasneje tudi prvi na Celjskem gradu. Mislim, da bo to majhna skupina kolesarjev."

3 etapa.jpg


4. etapa, 16. junij 2018, Ljubljana – Kamnik, 155,2 km (Alpska etapa)
Bogdan Fink: "Tukaj se bodo najboljši udarili za zmago. Pomembna novost letošnje dirke so časovne bonifikacije na letečih ciljih (3, 2, 1 sekunda), zato ne smemo gledati samo na gorske cilje, ampak na čisto vse vmesne šprinte."
Jani Brajkovič: "Zelo težka etapa. Vzponi so lepi, a težki. Kolesarji, ki bodo računali na kronometer bodo tu malce bolj mirovali oz. le sledili napadom. Vsi drugi bodo etapo izkoristili za napade oz. pridobivanje sekund."
Tadej Pogačar: "Četrta etapa je zagotovo kraljevska, vsi trije vzponi so zelo strmi in zahtevni. Pridružujem se mnenju, da bodo vsi, ki računajo na zmago na kronometru samo sledili napadom. Mislim, da bo prišla v cilj manjša skupina najmočnejših. Zame bo to, kot da bi prišel domov, saj Kamnik zelo dobro poznam."

4 etapa.jpg


5. etapa, 17. junij 2018, Trebnje – Novo mesto (kronometer), 21,5 km
Bogdan Fink: "Drugič v zgodovini dirke bo vožnja na čas na zadnji dan, enkrat je že bilo tako v Ljubljani. Profil trase od Trebnjega do Novega mesta izgleda enostaven, a ni. Cilj dirke bo pred tovarno Adria Mobil."
Jani Brajkovič: "Profil ne pokaže vsega. Ta preizkušnja ne bo lahka, nekaj vzponov je kar težkih in ne tako kratkih. Generalno gledano bo lep kronometer, ki bo zagotovo potrdil najboljšega kolesarja na dirki."
Tadej Pogačar: "Mislim, da bo zelo hiter kronometer in odločilen za uvrstitev v skupnem seštevku."

5 etapa.jpg


Foto: Vid Ponikvar / Sportida