Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Po Sloveniji 2019 Rogaška Slatina/Novo mesto

AVDIO&FOTO: Aljaž Jarc, prvi junak dirke Po Sloveniji

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.06.2019 18:08

Prvi junak uvodne etape 26. kolesarske dirke po Sloveniji je 20-letni Dolenjec Aljaž Jarc, ki je danes uspešno bežal in si prikolesaril belo majico za najboljšega mladega kolesarja, modro za najboljšega na gorskih ciljih ter na račun bonifikacijskih sekund peto mesto v skupnem seštevku.

IMG_0595.JPG
Dirka po Sloveniji 2019 Rogaška
Radio Krka

"Uspelo mi je. Prvi gorski cilj sem izpustil, ker sem vedel, da je predaleč. Nato sem dobil sprint za bonifikacije za belo majico. Pri drugem gorskem cilju sem ostal sam. Pridružilo se mi je 15 močnih kolesarjev. Držal sem jih do zadnjih 20 kilometrov. Izpraznil sem se," je bil odkrit Jarc, sicer kolesar novomeške Adrie Mobila.

IMG_0591.JPG
Dirka po Sloveniji 2019 Rogaška
Radio. Krka


"Počutim se super. Takšna majica na tako višji kategoriji je kar dosežek. Ekipa je vesela. Danes zvečer bomo odprli šampanjec," je o beli majici dejal Jarc.

IMG_0584.JPG
Aleš Kirn na terenu
Foto: Radio Krka, U.P.

O izkušnji bega na domači dirki pa je dejal: "Adrenalin je prisoten. Mlad sem še. To je zame kar velika stvar. Prišel sem z dirke po Madžarski. Vedel sem, da sem v dobri formi. Jutri je težka etapa z vzponom na Celjsko kočo. Radoslav Rogina je dobro pripravljen. Prvi cilj je, da se njega pripelje v ospredje."

IMG_0581.JPG
Aleš Kirn in Uroš Papež spremljata kolesarje na dirki Po Sloveniji
Foto: Radio Krka, U.P.


Drugi domači junak prvega dne dirke je bil s četrtim mestom Luka Mezgec. Izkušeni kolesar Mitchelton-Scotta je sicer pričakoval, da se bo v sprintu pomerila večja skupina, tudi sam je bil v dobrem položaju za zaključni napad, a se mu ni izšel. "Želel sem presenetiti, vedel sem, da bodo prišli od zadaj prišli. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti, en kolesar me je prijel v zavetrje, 500 metrov je bilo predaleč do cilja," je povedal Mezgec, ki je na dirki po Sloveniji že okusil slast zmage. Najboljši je bil v Ljubljani leta 2017.

IMG_0598.JPG
Dirka po Sloveniji 2019 Rogaška
Radio Krka


Zadovoljen je bil v cilju tudi Tadej Pogačar, za večino prvi favorit za končno zmago. Na koncu dneva je bil 17., v skupnem seštevku je 21., zaostaja 10 sekund, za Italijanom Diego Ulissijem, nekdanjim zmagovalcem dirke po Sloveniji in moštvenim kolegom pri UAE Emirates, pa tri sekunde.

"Kot ekipa smo imeli vse pod nadzorom. Bil je težek dan, veseli smo, da se je izšlo kot se je. Gremo naprej," je bil kratek in jedrnat Pogačar. "Po prvi etapi je vse lažje. Prva etapa je najbolj živčna. Lahko gremo naprej z dvignjeno glavo naprej. Ulissi je naredil danes super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost. Jutri lahko gremo na prevzem zelene majice z Ulissijem," se je proti nadaljevanju dirke ozrl mladi Slovenec.

Bržčas je na višja mesta računal Marko Kump, ki se je v dresu Adrie Mobila letos znova našel zmagovalne občutke. Tudi danes je poskušal, a se mu ni izšlo.

IMG_0583.JPG
Radio Krka spremlja dirko Po Sloveniji
Foto: Radio Krka, U.P.

"Ni bila tipična sprinterska etapa. Zadnjih morda 40 kilometrov je bilo zahtevnih, bile so ozke ceste, strmi klanci. Naredila se je selekcija. Ekipe so pripravile organiziran lov. Skupina se je pomerila v sprintu. Super sem se počutil, zadnji kilometer so me fanti pripeljali v super pozicijo. Našel sem kolo Pascala Ackermanna, ostal tam, dokler ni 500 metrov do cilja on našel luknjo, zame pa ni bilo prostora. Dvakrat sem močno zaviral, enkrat sem mislil, da bom zapel v kolo drugega. Ko se je prvi dotaknil zavore, je šla moja uvrstitev po zlu," je povedal danes 11. Kump.

1. Etapa dirke Po Sloveniji