reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Po Sloveniji 2019 Novo mesto

Za zmagovalca dirke po Sloveniji replika 5200 let starega kolesa

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2019 15:15

Tudi letošnji zmagovalec 26. dirke po Sloveniji bo za nagrado prejel pokal v obliki najstarejšega, 5200 let starega lesenega kolesa z osjo, ki so ga našli na Ljubljanskem barju. Organizatorji so se letos odločili za novost, saj bodo na hrbtišču pokala vgravirana tudi imena vseh dosedanjih zmagovalcev dirke po Sloveniji v minulih 25 letih.

Gre za repliko lesenega kolesa, ki so ga arheologi Inštituta za arheologijo ZRC SAZU leta 2002 odkrili pri Vrhniki, na kolišču Stare gmajne na Verdu. Na dnu jarka so poleg dveh čolnov takrat naleteli na ostanke lesenega kolesa.

Kot poudarjajo organizatorji slovenske pentlje, je izum kolesa temelj človeške civilizacije in kulture, človeštvo pa v tisočletjih izumljanja ni iznašlo ničesar, kar bi ga lahko nadomestilo.

Pokal je zasnovala restavratorka Mestnega muzeja Ljubljana Katarina Toman Kracina. Izdeluje se v najsodobnejši 3D tehniki tiskanja, za njegovo izdelavo pa je potrebnih skoraj 50 ur zelo natančnega in zahtevnega dela, ki ga opravijo v ljubljanskem podjetju INTRI.

Po tisku s posebnimi prašnimi delci na osnovi mavčnega odtisa originalnega kolesa repliko muzejska restavratorka nato natančno pobarva, vse skupaj pa se še obdela in postavi na podstavek iz pleksi stekla.

Gravura pokala zmagovalca dirke Po Sloveniji je izdelana s pravimi zlatimi lističi, vsak pokal pa ima tudi certifikat, saj želijo zgodbo te prestižne trofeje ustvarjalci približati ne zgolj zmagovalcu dirke po Sloveniji, pač pa celemu svetu.