otroci, mobilni telefon Svet24.si

Slovenski psihiatri pozivajo: prepovejte mobitele ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 23. septembra

planeti Svet24.si

Tedenski horoskop: doseči se bo dalo veliko, a bo...

otroci, mobilni telefon Svet24.si

Slovenski psihiatri pozivajo: prepovejte mobitele ...

AdobeStock_130683533 Odkrito.si

Katero bolezen razkriva vonj tvoje kože?

KSENIJA SEŠEL Njena.si

Kmetija: Ksenija v resnici prestaja hude bolečine

ljubezen-na-vasi Njena.si

Se je spomnite? Paulina se je vrnila v vsem svojem...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Fantastične Eve Irene Polanec

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
22.05.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes izjemno slovensko slikarko Ireno Polanec, ki razstavlja v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem.

Na ogled je postavila 27 svojih likovnih del – slovitih portretov iz cikla Pisma Evi in tihožitij iz svoje zasebne zbirke. Polančeva je z omenjeno galerijo povezana že več kot 5 desetletij. Med drugim je galeriji podarila 27 svojih likovnih del, od leta 1977 pa se je udeležila tudi skoraj tridesetih Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki jih je s svojimi prijateljstvi in znanstvi z vsega sveta nekaj tudi soorganizirala.

Polančeva, ki zagotovo sodi med najbolj uveljavljene slovenske sodobne slikarje, je spregovorila o Evah, o Parizu in umetnosti na sploh, o nagradah in o njeni povezanosti s Trebnjim, ki ga nosi v posebnem kotičku svojega srca. Irena Polanec je z vsemi svojimi znanstvi in prijateljstvi namreč tudi pomembno sooblikovala tamkajšnjo galerijsko zbirko naivne umetnosti.

Ob izteku tisočletja so Polančevo tudi francoski oz. pariški kritiki uvrstili med slikarke, ki bodo zagotovo pustile sled v zgodovini svetovne umetnosti. Njene Eve so na vseh kontinentih sveta in v številnih državah, kjer so zbiralci »pravi feni« mariborske ustvarjalke in ženske z neverjetno energijo in karizmo Irene Polanec. Ne zamudite njene izjemne razstave, ki si jo v trebanjski galeriji likovnih samorastnikov lahko ogledate vse do jeseni.

Prisluhnite pogovoru z Ireno Polanec v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 22.05.2019

Pogovor z Ireno Polanec