900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Iz Brežic do Mirne in v Novo mesto

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, vanjo pa smo umestili dogodke iz Posavja in Dolenjske.

Med drugim smo poročali o mednarodni gostujoči razstavi Lepota Tajvana, ki jo gostijo v Posavskem muzeju Brežice. Utrinke iz te otoške države ob vzhodni obali Azije je v muzej že drugo leto zapored prineslo 14 tajvanskih umetnikov. Vse do 25.oktobra si lahko ogledate 21 olj na platnu, 5 akrilov in 2 deli v mešanih tehnikah. Pred tem je razstava gostovala v Dubrovniku.

Na Mirni so nedavno podpisali pismo o nameri za odkup zemljišča in objekta, kjer bodo novi vrtec, knjižnica in glasbena šola. S tem so se tudi uradno začeli postopki za pridobitev nepremičnine, namenjene izvedbi javnih programov. Podjetje Bartog je lastnik poslovnega kompleksa nekdanjega Preventa na Mirni, ki ga je uspešno trebanjsko podjetje do selitve v logistični center v Mirno Peč uporabljalo za skladišče. Skladno s podpisanim pismom o nameri bo občina zemljišče z objektom in vso projektno dokumentacijo, vključno z gradbenim dovoljenjem in projektom za izvedbo del, kupila za 549 tisoč evrov predvidoma maja prihodnje leto. Pred tem pa bo podjetje Bartog pridobilo gradbeno dovoljenje. Občina pri tem upa tudi na pomoč iz državnega proračuna leta 2021, ko naj bi resorno ministrstvo pripravilo razpis za sofinanciranje izgradnje oziroma obnove vrtcev.

Spregovorili smo še o mednarodnem projektu Zelena zastava. Gre namreč za okoljski znak, oziroma za zastavo, ki v letošnjem šolskem letu na novo plapola pred 23-timi slovenskimi vrtci in šolami, tudi v naši regiji. Med ustanovami, ki so prejele znak Zelena zastava za lansko šolsko leto so v naši regiji Vrtec Gumbek pri OŠ Dolenjske Toplice, Vrtec Čebelar pri OŠ Raka, Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje, Ekonomska šola Novo mesto in Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Šolskega centra Novo mesto.

Na Šolskem centru Novo mesto pa je bil minuli konec tedna v znamenju tridnevnega 30-tega Slavističnega kongresa, ki sta ga organizirala Zveza društev Slavistično društvo Slovenije in Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine. Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še v Kočevju, na nedavnem miroljubnem shodu z glasbo proti nasilju. Zbralo se je več sto ljudi, ki so državo pozvali k sistemskemu reševanju težav zaradi povečanega vandalizma in nasilništva v občini. Občane so ob tem pozvali, da redno prijavljajo tovrstne incidente policiji, prebirali pa so tudi zgodbe, ki so jih posamezniki v teh dneh zapisali na Facebook strani iniciative. Udeleženci shoda so podpisovali tudi peticijo proti nasilju.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 07.10.2019

Razstava s Tajvana, Vrtec Mirna, zastave Eko šole, Slavistični kongres