kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Jože Kumer, plodovit akademski umetnik

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
11.02.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat k mikrofonu povabili akademskega slikarja Jožeta Kumra iz Dolenjskih Toplic, ki pa ga zdaj trenutno navdušuje glina, kiparjenje, figura.

O svojem delu, ki ga zaznamujeta zlasti slikarstvo in kiparstvo, govori premišljeno, z nostalgijo pa se spominja časov, ko ga je kot orodjarja v svet barv in estetike, potegnila umetnost. Njegov talent so prepoznali drugi, sam je vedel le, da v naravi, s čopičem v roki, izjemno uživa.

Zelo plodovit in ustvarjalen je še danes. Opremljen z bogatim znanjem, ki ga nesebično deli med mlade – včasih tudi kot pedagog – se danes zateče v svet slikarstva, potem svoj navdih išče v kiparstvu, sodeluje kot likovni ustvarjalec s poeti, ustvari kakšen plakat, logotip, skratka – umetnik širokega znanja in bogatih izkušenj.

Zdaj ustvarja v glini, kipari, kot sam pravi, je njegovo najmočnejše orožje figura. Pa risba. Tudi barve. Včasih realistično, drugič spet abstraktno upodabljanje.

V uvodu v današnjo oddajo »S Krko naokoli«, pa smo se ustavili na razstavi še enega velikega slovenskega ustvarjalca. V Jakčevem domu Dolenjskega muzeja v Novem mestu so namreč na Prešernov dan odprli razstavo Božidar Jakac – Podoba in moč krajine. Ogledate si jo lahko do 20.aprila.

Oddajo »S Krko naokoli« je tudi tokrat pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 11.02.2019

Oddaja "S Krko naokoli"