Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): O Adrii, kozolcih, drobnici, dobrodelnosti in športu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.06.2019 13:30

V Oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat poročali o različnih dogodkih. Bili smo v Novem mestu, Šentrupertu, pa v Semiču in v Gabrju.

Najprej smo se ustavili v Novem mestu. Skupina Adria Mobil je v prvem polletju svojega poslovnega leta, od začetka septembra do konca februarja, ustvarila dobrih 226 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je nekaj več kot 13 odstotkov bolje kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček je sicer nekoliko upadel – nižji je bil za 11,7 odstotka in je znašal 19,7 milijona evrov. Poročilo, objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze kaže, da je tudi dobiček iz poslovanja skupine, ki med drugim proizvaja počitniške prikolice, avtodome in mobilne hiše - tako imenovani EBIT znašal slabih 25 milijonov evrov, in je bil nižji za 9,3 odstotka v primerjavi z letom prej. Kot razlog za to v Adrii Mobil navajajo nekatere enkratne izredne pozitivne učinke v obdobju leto prej tako v skupini kot tudi v družbi. Družba je prodala okoli 7600 proizvodov oz. 14 odstotkov več kot v lanskem obdobju, pri tem se je prodaja prikolic povečala za 16 odstotkov na okoli 3800, avtodomov za sedem odstotkov na 2500 in vanov za 26 odstotkov na 1300. Adria Mobil sicer namerava razširiti proizvodnjo na območju svoje – torej novomeške tovarne. Tovarniške površine naj bi se letos tako povečale za 3800 kvadratnih metrov, če bo trg karavaninga še naprej rasel, pa naj bi v prihodnjih letih imeli možnost skupne tovarniške površine postopno razširiti za skupaj 12.000 kvadratnih metrov.

Občinski svet Občine Šentrupert je na nedavni seji s sprejetim odlokom začel postopek preoblikovanja delovanja Dežele kozolcev v javni zavod, potrdil pa je tudi letne programe za področje kulture, športa in sociale, ki so podlaga za objavo razpisov za sofinanciranje. Potrdili so tudi nove cene storitve pomoči na domu, ki jo v občinah Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert izvaja Dom starejših občanov Trebnje. Uporabnik bo tako za uro storitve ob običajnih dnevih po novem plačal 6,31 evra, ob nedeljah oziroma državnih praznikih pa 8,42 evra na uro. Šentrupertski občinski svet se je seznanil tudi z elaborati o oblikovanju cene izvajanja storitev javne službe oskrbe s pitno vodo, odvajanja komunalne in padavinske vode in ravnanja z odpadki ter obdelave določenih vrst odpadkov v RCERO Ljubljana. Zaradi novih cen bo za povprečno enostanovanjsko hišo položnica Komunale Trebnje višja za en evro.

Društvo rejcev drobnice, ki ga je leta 1991 ustanovilo 26 belokranjskih rejcev, pa je v Semiču v nedeljo pripravilo že 25. razstavo drobnice, ki so jo tokrat precej obogatili. Tako niso bili na ogled le ovce, koze in osli, temveč tudi male domače živali, kot so zajci in perjad. Pripravili so tudi revijo pastirskih psov pesem šarplaninec in tornjak, prikazali striženje ovac, pa tudi kako so nekdaj na prostem pekli jagenjčke na ražnju. Tudi ocenjevalne komisije so imele precej dela, a več o najboljših v oddaji »S Krko naokoli«.

Dobrodelni Leo klubu Novo mesto je tudi letos v sodelovanju z Lions klubom Novo mesto organiziral že deveti Dobrodelni Leo tek. Tudi tam smo bili in predsednica Leo kluba Alja Lukšič nam je povedala nekaj o začetkih in tudi o samem Leo teku. Tudi na letošnjem so ohranili dolžino proge, saj so se udeleženci pomerili v teku na 5 in 10 kilometrov, pripravili pa so tudi krajši progi za otroke, ki so tekli na 300 in na 800 metrov. Dogodek je ohranil tudi svoje plemenito poslanstvo - s pomočjo tistih, ki zmorejo in hočejo teči pomagati mladim, ki tega zaradi različnih gibalnih ovir ne zmorejo. Tako kot vsi ostali dogodki Leo kluba, je bil tudi nedeljski Leo tek dobrodelen.

Kolesarsko društvo Papež Gabrje-Podgorje pa je praznovalo 20 let delovanja in jubilej zaznamovalo minuli petek s prireditvijo v kulturnem domu v Gabrju. Po besedah Sandija Papeža, sicer člana upravnega odbora društva, so pod okriljem kluba v vseh teh letih organizirali 35 dirk, med drugim 6 na najvišjem, državnem nivoju. V nedeljo je sledila še tradicionalna kolesarska dirka v Gabrju. Na krožni progi Gabrje-Hrušica-Gabrje se je v 20 kategorijah pomerilo okoli 260 kolesarjev.

Več o vseh dogodkih pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 04.06.2019

skn