Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Aleksandri Zalokar – umetnici, ki ljubi linolej

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
09.05.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes predstavili magistro likovne pedagogike, ki jo pri njenem ustvarjanju prevzema linorez, Aleksandro Zalokar, rojeno v Brežicah, doma z Drnovega, ki pa zadnja leta deluje v Ljubljani.

Zalokarjeva je sicer članica Društva likovnih umetnikov Dolenjske in predstavnica mlajše generacije umetnic. Študirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani – likovno pedagogiko in diplomirala iz oblikovane in generirane forme v linorezu, pri profesorju Frelihu.

Posveča se raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Lotevate se tudi povečav manjših formatov.

Ne le o njenem delu, pogovarjali smo se tudi o sami tehniki linoreza, o linoleju, nožkih, poškodbah in še o čem. Seveda tudi mimo barv ni šlo.

Kot likovna pedagoginja svoje znanje podaja tudi naprej, saj organizira različne delavnice linorezov, namenjene umetnikom, poznavalcem in tudi ljubiteljem tovrstne umetnosti. Svoje grafike razstavlja na različnih koncih sveta in tudi doma. Pred dvema letoma smo njena dela tako lahko videli na skupinski razstavi, ki jo je pripravila s slikarskima kolegicama Svetlano Jakimovsko Rodić in Tino Mohorovič v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Aleksandra Zalokar je med drugim dobitnica častne nagrade za izjemen prispevek v grafični umetnosti v svetu – to nagrado je prejela lani na 9. Mednarodnem trienalu grafike v Bitoli, lani pa tudi priznanje Majskega salona Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije za grafiko. In kaj trenutno počne?

Več v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: Aleksandra Zalokar - umetnica, ki ljubi linolej (09.05.2019)

O Aleksandri Zalokar – umetnici, ki ljubi linolej