chris martin Odkrito.si

Chris Martin: Poljubljal se je z angleško ...

hrondit, meteorit, Maryborough Svet24.si

FOTO: Mislil je, da je našel zlato, a je našel ...

par Petisvet.si

Letnica našega rojstva nam točno določi partnerja

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

tess holliday Svet24.si

FOTO: 130-kilogramov težka manekenka na plaži ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O babištvu, porodih in tudi o učencih OŠPP

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.05.2019 13:30

Ob svetovnem dnevu babic je bila naša ekipa na dnevu odprtih vrat v novomeški porodnišnici, ogledali pa smo si tudi prireditev osnovnošolcev s posebnimi potrebami, na Mirni.

O poklicu babice na Slovenskem je moč govoriti šele z uvedbo prve babiške šole v drugi polovici 18. stoletja. Prav slednja pomeni velik korak k razvoju slovenskega babištva, ki se v današnjem času izraža in dokazuje bistveno drugače kot nekoč. Sporočilo letošnjega mednarodnega dne babic je bilo »Babice – zagovornice pravic žensk«. V novomeški porodnišnici smo k mikrofonu povabili ginekologa in porodničarja Aleša Piška, pa glavno medicinsko sestro na ginekološko porodnem oddelku Jelko Cimermančič, pogovarjali smo se z direktorico SB Novo mesto Mileno Kramar Zupan in tudi z nekdanjo babico Metko Kovačič. Ob tej priložnosti so v novomeški bolnišnici obeležili tudi mednarodni dan higiene rok. Na informativni stojnici so delili zloženke o pravilni higieni rok in njenem pomenu, o tej problematiki pa je v oddaji »S Krko naokoli« spregovorila tudi medicinska sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb Ingrid Jaklič. Obiskovalci, med katerimi so bili tudi otroci, so si v ponazoritev uspešne higiene rok lahko »po bolnišnično« razkužili roke in v box-u pod ultravioletno svetlobo preverili učinkovitost razkuževanja.

V sklepnem delu oddaje pa smo se ustavili na Mirni, kjer je vseh 36 učencev Osnovne šole s prilagojenim programom je nastopilo v avtorski predstavi Levček najde strah, ki jo je za učence napisala pedagoška vodja Melita Lekše. O šoli je spregovorila ravnateljica Osnovne šole Mirna, pod okriljem katere deluje tudi Osnovna šola s prilagojenim programom, Anica Marinčič, pa tudi pedagoška vodja Melita Lekše.

Več pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 15.05.2019

S Krko naokoli o porodnišnici NM in o OŠPP Mirna