mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O delu z romskimi otroki

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
05.04.2019 13:30

V oddajo »S Krko naokoli« smo tokrat v ospredje postavili predvsem projekte novomeškega DRPD, ki zgledno dela predvsem z romskimi otroki.

Oddajo smo posvetili svetovnemu dnevu Romov, sobivanju in Dnevu za spremembe, ki ga s slovensko filantropijo pripravljajo pri Skupnostnem centru Brezje Žabjak. Prav tega bodo jutri tudi uradno odprli.

V studiu smo tako gostili Andrejo Luštek, ki je na Društvu za razvoj prostovoljnega dela vodja programa za vključevanje ranljivih skupin in upokojeno profesorico nemščine na novomeški gimnaziji Nušo Rustja, ki že vrsto let kot prostovoljka dela v romskem naselju Brezje.

DRPD že vrsto let izvaja projekte v dnevnih centrih, kjer med drugim romske otroke poučujejo prostovoljci in prostovoljke. Romski otrok bi lahko dosegal veliko boljše rezultate, če bi bil odnos do šole drugačen zlasti v romskih družinah. Če bi starši poznali jezik in svoje otroke vzgajali dvojezično, če bi otroci redno obiskovali pouk, če bi bilo znanje vrednota v družini, predvsem pa, če sistem romske problematike ne bi prepuščal zgolj občinam. Romski otroci so sprva nezaupljivi, a sčasoma lahko korekten odnos podre vse zidove. Za delo z njimi sta potrebna znanje in potrpežljivost. Drugačnost se pri njih kaže z agresivnimi izpadi, tečnostjo, pa vendar to ne velja za vse, pravi prostovoljka Nuša Rustja. Dela z dekleti, ki so tako delovne, prisrčne, spoštljive in pravi vzor vsem otrokom.

Nuša Rustja je kot prostovoljka tudi koordinatorka skupne akcije Dan za spremembe, ki jo v okviru Slovenske filantropije jutri pripravljajo v romskem naselju Brezje. Romi in prostovoljci bodo tako pripravili delovno akcijo in uredili ter polepšali center in njegovo okolico.

Več pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 05.04.2019

oddaja "S Krko naokoli"