mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O literarnem natečaju, Lanšprežu, obročkanju ptic in še o čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
27.11.2019 11:30

V današnji oddaji bomo spregovorili o številnih različnih temah, tudi o tem, da so ideje o Lanšprežu predstavili ministrici za pravosodje.

Poročali smo o krvodajalcih-jubilantih iz Mestne občine Novo mesto in o županovem sprejemu stoletnika Rudolfa Mraza in uspešnih novomeških plesnih ekip, pa tudi ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto.

Poročali smo tudi o rezultatih 14. literarnega natečaja Lepota besede, »Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto«. Na natečaj se je prijavilo kar 35 ustvarjalcev iz Bele krajine, širše Dolenjske ter iz Posavja.

V razprodani dvorani Kulturnega doma Črnomelj pa je bil minulo soboto letošnji festival Glas mladih. Tudi tu smo predstavili najuspešnejše.

Šli smo še v Brežice na mantrailing šolanje 33 psov in njihovih vodnikov in se ustavili na Lanšprežu, oz. predstavili dogovor med pravosodnim ministrstvom in ekipo, ki želi na Lanšprežu ustvariti park medovitih rastlin z osrednjo nacionalno banko medovitih semen, s tem pa obogatiti in nadgraditi obstoječe programe in dogajanje na posestvu. Dogovorili so se, da posestvo Lanšprež ostaja v lasti pravosodnega ministrstva, v sodelovanju s katerim pa bi poiskali skupne rešitve, ki bi poleg že načrtovanega razvoja Lanšpreža s strani Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pripomogle tudi k razvijanju parka medovitih rastlin.

Za konec našega druženja pa smo spregovorili še o obročkanju ptic oz. o spremljanju njihovih selitev. Prvi ornitolog, ki je začel ptice sistematično obročkati, je bil danski profesor Mortensen leta 1899. V Sloveniji ta dejavnost organizirano poteka od leta 1926, ko je bil ustanovljen "Ornitološki observatorij v Ljubljani". Po 2. svetovni vojni se je pridružil Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, kjer danes deluje kot Slovenski center za obročkanje ptičev. In zakaj obročkanje ptic? O vsem tem v zadnjem delu oddaje »S Krko naokoli«

Podrobneje o vsem omenjenem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 27.11.2019

Krvodajalstvo, Lanšprež, obročkanje,...