otroci, igra, Svet24.si

»Dajte otroku nagobčnik in ga pošljite po kosti«

Baba Vanga Dobra karma

Baba Vanga: srhljiva napoved za 2020 in poslednja ...

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za soboto, 7. decembra

moški in ženska Svet24.si

Alarm: nam grozi kolaps sistema skrbi za ...

ženska Dobra karma

Energije od 6. do 12. decembra: norost v mislih in...

ana-dolar Njena.si

Ana in Roman sta se ločila

tanja balabanić Njena.si

Na Kmetiji dobila tisto, po kar je prišla

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O novomeškem Šentu in drugih vsebinah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.10.2019 11:40

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa smo v ospredje postavili novomeški Šent.

Med drugim smo poročali tradicionalni polharski noči na Smuku, pa o tem, da so nosilka Liste Renate Brunskole, nekdanja poslanka SD-ja in pred tem metliška županja ter še dva od skupaj štirih svetnikov te metliške liste, na zadnji seji občinskega sveta nepreklicno odstopili. V zvezi s tem je metliškemu občinskemu vodstvu pisno odstopno izjavo konec tedna poslal tudi predsednik občinskega nadzornega odbora Janez Pezdirc. Brunskoletova je kot razlog navedla nestrinjanje z občinsko razvojno politiko. Ocenila je namreč, da zadnjič obravnavani predlog rebalansa proračuna in načrt razvojnih programov do konca zdajšnjega občinskega mandata oz. do jeseni 2022 ne kažeta zadostne "razvojne naravnanosti in občinskega napredka". Kot je dodala, je obupala nad dajanjem pobud, ki jih nihče ne posluša in ne upošteva in zato je napovedala odhod iz politike. Hkrati z Brunskoletovo sta odstopila še člana njene liste oz. svetnika Anton Pezdirc in Martin Matekovič, medtem ko Anita Golobič Prosenjak ostaja občinska svetnica. Član Liste je tudi omenjeni predsednik občinskega nadzornega odbora Janez Pezdirc.

V Knjižnici Črnomelj so v začetku tedna začeli s praznovanjem. Na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj so obeležili 10. obletnico projekta Drugačne pravljice. In tam je bila tudi naša ekipa.

V Mladinskem centru Krško pa je konec prejšnjega meseca že šesto leto zapored potekal Dan poklicev, namenjen učencem osmih in devetih razredov, ki se bodo kmalu odločali o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica. Nosilka projekta Podjetna 9-ka je Občina Krško. Cilj aktivnosti je mladostnikom predstaviti kako poteka delo v določenih podjetjih, kako priti do želenega poklica in kakšne so njihove možnosti zaposlitve v prihodnosti. Učenci, ki so sodelovali na Dnevu poklicev, so mesec dni pred tem izpolnili anketo in navedli, katere poklice si želijo spoznati, na podlagi tega pa so v Podjetni 9-ki povabili predstavnike različnih profilov in poklicev, ki so mladih predstavili tako delo kot njihova delovna mesta.

V ospredje današnje oddaje »S Krko naokoli« pa smo postavili slovensko Združenje za duševno zdravje Šent, ki ima svojo enoto tudi v Novem mestu. Njeno osnovno poslanstvo je psihosocialna rehabilitacija oseb s težavami v duševnem zdravju. Novomeško društvo deluje že 15 let in danes ga lahko obiščete in si ogledate, kako deluje. Ob tej priložnosti smo k mikrofonu povabili psihiatrinjo Nastjo Salmič Tisovec.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 10.10.2019

Polharska noč, Dan poklicev, odstop Brunskoletove in Šent