Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O operi, stresu, pomoči po požaru in še čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
25.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa številne zanimive vsebine.

Za uvod smo se ustavili pri operi, ki nastaja pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto in bo tako njegova prva tovrstna produkcija. Tema – Prešernova muza Primičeva Julija. Skladatelj opere s preprostim naslovom Julija je Aleš Makovac, libreto je napisal Igor Grdina, režiral jo bo Rok Rappel Rocc, v vlogi Julije pa bo nastopila Irena Yebuah Tiran. Premierno jo bodo v veliki dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu izvedli 18. februarja prihodnje leto.

Naslednja tema je bila stres, ki je neskladje med dojemanjem zahtev na eni strani in dojemanjem sposobnosti za obvladovanje teh zahtev. O njem so govorili na strokovnem dogodku »S CIK-om za CIK«, ki ga je pred dnevi pripravil trebanjski Center za izobraževanja in kulturo in kjer so govorili o upravljanju stresa ter o usklajevanju zasebnega in poklicnega življenja.

Tudi na Mirni smo bili, kjer je bila zadnja večstanovanjska stavba zgrajena leta 1986, ko so dokončali niz blokov na Sokolski ulici. Prihodnje leto bosta pod njimi zrasla dva nova bloka s 46-timi dvo- in trosobnimi stanovanji.

V občini Mokronog-Trebelno pa imajo zdaj postavljene že tri električne polnilnice. Dve AC polnilnici z eno- ali trifaznimi vtičnicami za daljše -nekajurno polnjenje, so postavili avgusta, DC polnilnico s posebnimi vtičnicami za hitro – nekajminutno polnjenje pa septembra. Počasnejši polnilnici so postavili pri mrliški vežici na Trebelnem in pri gasilskem domu v Mokronogu, postaja za hitro polnjenje pa stoji pri Upravno-kulturnem središču Mokronog, pred vhodom na pošto. Pri vsaki sta urejeni tudi pripadajoči parkirni mesti. Za urejanje potrebne infrastrukture in polnilne postaje je občina namenila dobrih 14 tisoč evrov, od tega so preko razpisa EKO Sklada uspešno pridobili 11 tisočakov.

Družini Grivec s Poljan pri Mirni Peči, so 5. oktobra letos v požaru pogorela gospodarska poslopja - 2 hleva in kozolec s kmetijskimi stroji. Hišo, v kateri bivata gospodar in njegova žena, pa so gasilci k sreči uspeli rešiti pred ognjem. V družini sta dve starejši osebi, ki imata nizke prihodke in v glavnem živita od kmetije, njuni prihodki pa ne zadostujejo, da bi lahko obnovili vse, kar je pogorelo. Na pobudo občanov, občine in različnih obrtnikov, ki želijo pomagati, so na novomeškem Rdečem Križu začeli z akcijo zbiranja sredstev za pomoč po požaru za družino Grivec: 
Naslov: Območno združenje RK Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a, Novo mesto 
Številka transakcijskega računa, kamor lahko prispevate denar za družino Grivec: 
TRR: SI56 0297 0025 9477 202, BIC banke:LJBASI2X 
Namen: dobrodelni namen za Grivec 
(CHAR-dobrodelno plačilo) 
Referenca: SI 00 903076
Zbrana sredstva bodo porabljena namensko za izgradnjo hleva velikosti 150 kvadratnih metrov.

Ob koncu današnjega druženja pa smo se ustavili še pri 3. memorialu Egona Žabkarja, ki ga tradicionalno pripravlja teniški klub Krka Novo mesto v svoji dvorani v Drgančevju. Po besedah dolgoletnega člana kluba Janeza Pezlja je bil Žabkar eden tisti igralcev in trenerjev v vrstah novomeškega namiznega tenisa, ki je za to igro živel z dušo in telesom malodane vse svoje življenje, vzgojil pa je »zlato« mladinsko generacijo tudi v jugoslovanskem mladinskem merilu.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 25.10.2019

Opera, stres, bloki na Mirni, polnilnica Mokronog, pomoč Grivčevima, namizni tenis