reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od družinskega nasilja do razstavišč

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.08.2019 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes predstavili kar nekaj različnih vsebin. Med drugim smo spregovorili o družinskem nasilju in ob koncu predstavili še zanimivo razstavo, ki jo bodo oktobra odprli v Kostanjevici na Krki.

Število primerov nasilja v družini in prekrškov, povezanih z nasiljem v družini, ki jih obravnava policija, je v zadnjih letih v Sloveniji konstantno. Kaznivih dejanj je približno 1300 na leto, delež preiskanih pa narašča. Največ prijavljenega nasilja v družini je v Pomurju, na drugem mestu je območje PU Novo mesto, kažejo podatki iz letnega poročila o lanskoletnem delu policije. Ob tem smo opozorili tudi na nedavno nasilje med zakoncema na območju PP Dolenjske Toplice, ko je mož več let pretepal ženo, pa policija za to ni vedela. Ob njegovem nedavnem dejanju, ko jo je pretepel s palico, je morala pred njim pobegniti in poiskati pomoč v bolnišnici.

Ministrstvo za obrambo bo zaradi obremenitev, ki jih povzroča delovanje Slovenske vojske na osrednjem vadišču Poček, strelišču Bač in na letališču Cerklje ob Krki, sofinanciralo investicije v lokalno javno infrastrukturo. Po predlogu, ki ga mora potrditi še vlada, bi občinam Pivka, Ilirska Bistrica in Brežice namenili 1,7 milijona evrov. Koliko bo dobila občina Brežice in kdaj, povemo v oddaji »S Krko naokoli«.

V novomeški galeriji Simulaker pa je na ogled interaktivna instalacija z videom Ping Pong, umetnika, poimenovanega name:. S postavitvijo so v galerijskem prostoru predstavili performans, ki ga je umetnik aprila izvedel pri obmejni žični ograji ob Kolpi, ga poustvarili in k sodelovanju povabili tudi obiskovalce. Instalacija je v Simulakru na ogled še do 10. avgusta.

V Zagradu v Občini Škocjan na Dolenjskem, kjer so oktobra lani začeli urejati območje zeliščarskega centra jugovzhodne Slovenije, načrtujejo, da bo ta septembra nared. Kaj vse so in še bodo postorili in koliko denarja so namenili temu projektu, boste slišali v oddaji »S Krko naokoli«.

Ustavili se bomo še v Ribnici, kjer je neznanec z vratu 87-letnice, ki je bila na sprehodu, strgal verižico. Skušal je pobegniti, a mu je to preprečil kolesar. Policisti so 31-letnika pridržali, predvidoma danes pa se bo soočil s preiskovalnim sodnikom.

Ob koncu oddaje pa se bomo ustavili še v Kostanjevici na Krki. V novih razstavnih prostorih tamkajšnje Galerije Božidar Jakac bodo oktobra namreč odprli retrospektivno razstavo likovnih del enega ključnih predstavnikov slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti Nandeta Vidmarja. Njegovo ustvarjanje je pomembno za razumevanje likovnih pojavov na Slovenskem, pa tudi v širšem mednarodnem okolju, saj je v zgodnjem obdobju ustvarjal pod vplivom nemške skupine Die Brücke in avstrijskega ekspresionista Oskarja Kokoschke. Kot slikarska osebnost je bil, čeprav je leta 1978 prejel Prešernovo nagrado, za časa svojega življenja potisnjen na obrobje slovenskega likovnega prostora.

Več o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN o družinskem nasilju, razstavah, projektih: 01.08.2019

Oddaja SKN o družinskem nasilju, razstavah, projektih