testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od komunale do Sopotnika, preko spominov do nove investicije

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa smo v ospredje postavili odprtje nove cestne infrastrukture v Velikih Brusnicah.

Med drugim smo poročali o uspehu Komunale Brežice, ki je med prvimi podjetji v Sloveniji prejela certifikat GEMA za enakost med spoloma. Brežiška komunala tudi sicer velja za eno najbolj inovativnih komunalnih podjetij pri nas, zdaj pa so prejeli še omenjeni certifikat. Enakosti med spoloma namenjajo veliko pozornosti, saj tudi med vodstvenim kadrom zaposlujejo polovico žensk. Zaposlene cenijo glede na njihove kompetence, sposobnosti, osebnostne lastnosti, nikakor pa zaposlenim ne dajejo prednosti glede na spol.

Vedno večje število uporabnikov projekta Sopotniki – brezplačnih prevozov za starejše občane – je dokaz, da je bila odločitev Občine Brežice za podporo temu projektu pravilna. Trenutno 16 prostovoljk in prostovoljcev prevaža po opravkih več kot 200 posameznih uporabnikov. Uporabnika prevozov pravita, da je projekt za izboljšanje mobilnosti in tudi dostopnosti do različnih storitev ter posledično za izboljšanje življenja starejših občanov, ki sicer nimajo možnosti lastnega prevoza, zelo pomemben. Po besedah koordinatorke projekta Sopotniki v brežiški občini Brede Špacapan je velika večina vseh opravljenih prevozov namenjenih prav obisku zdravnika. In zdaj razmišljajo o nakupu še enega vozila, zato v svoje vrste vabijo nove prostovoljce, ki lahko dodatne informacije dobijo na mobilni številki 041 744 947.

V kraju Otok pri Metliki so se minulo soboto spomnili dogodkov leta 1944, ko so partizani iz nemškega ujetništva rešili več kot sto zavezniških vojnih ujetnikov, zavezniki pa so jih s tega belokranjskega partizanskega letališča prepeljali v misijo v italijanski Bari. Slovesnost je bila tudi cilj teka prijateljstva, ki ga je v torek začel Robert Kereži.

Osrednja tema v oddaji pa je novo odprta investicija v Velikih Brusnicah. Mestna občina Novo mesto je skupaj z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo pred dnevi uradno odprla prenovljeni odsek ceste na tem območju, ki velja za pomembno vstopno točko v podgorjanske kraje. Rekonstrukcija ceste je vključevala še prestavitev struge potoka in ureditev odvodnjavanja in vseh priključkov ter prestavitev kanalizacije in elektrovodov. Za zagotovitev večjega nivoja prometne varnosti so v sklopu projekta zgradili tudi pločnike in postavili javno razsvetljavo.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 01.10.2019

Komunala Brežice in certifikat Gema, Vranov let, Sopotniki Brežice, Cesta Velike Brusnice