Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od Semiča do Mirne

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.09.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo bili tokrat v Semiču, Novem mestu, pa v Cerkljah ob Krki in tudi na Mirni.

V današnji mozaični oddaji »S Krko naokoli« smo šli najprej v Semič, kjer smo se sredi avgusta pogovarjali s tamkajšnjo županjo Polono Kambič o projektu Misterion, na prvi šolski dan pa smo obiskali tudi tamkajšnjo osnovno šolo in preverili, kaj jih čaka v novem šolskem letu, ki ga bo obiskovalo tudi 34 prvošolčkov.

Zagotovo se še spomnite različnih akcij v tem poletju za pomoč staršem šoloobveznih otrok. Sta osnovna in srednja šola res brezplačni, ali pa gre tudi tu za precejšnjo finančno obremenitev staršev? Območno združenje Rdečega križa Novo mesto je tokrat razdelilo vrednostne bone za nakupu šolskih potrebščin, ki so jih starši lahko vnovčili pri Mladinski knjigi. Učenci prve in druge triade so prejeli po 55 evrov, učenci zadnje triade in dijaki pa 70 evrov pomoči. Novomeško združenje je tako finančno pomoč v obliki bonov razdelil 236 otrokom v skupni vrednosti 14.455 evrov. Denar so zagotovile krajevne organizacije Rdečega križa, Terme Krka s prispevki s tretjega festivala velikonočnih potic in Sklad za pomoč ljudem v stiski.

Ustavili smo se tudi na letališču Cerklje ob Krki in v njegovi okolici, kjer se vse do 13.septembra usposabljajo belgijski padalci v skokih z ekstremnih višin. Gre za višine do 6 tisoč metrov in za izjemno zahtevne skoke med katerimi padalci uporabljajo posebno opremo in dodaten kisik. Za skoke bodo uporabljali letalo belgijskih oboroženih sil, ki bo vzletalo in pristajalo na letališču Cerklje ob Krki. Usposabljanje bodo prilagajali vremenskim razmeram, sicer pa bodo padalci skakali predvidoma dvakrat dnevno popoldne in zvečer. Pristajalna mesta padalcev bodo v rajonu od Cerkelj ob Krki in Sevnice do Trebnjega Novega mesta, Šentjerneja in Krškega. Koordinacijo letalskih aktivnosti v slovenskem zračnem prostoru bo v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije izvajal 15. polk vojaškega letalstva, ki bo belgijski enoti v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki zagotavljal logistično in ostalo podporo.

Družili pa smo se tudi s člani Društva konjerejcev Semič, ki je v prelepi kočevski vasici Blatnik pri Semiču, kjer imajo tudi društvene prostore, minulo nedeljo pripravilo že 18. razstavo konj. Sodelujoče konje oz. konjske vprege je pod drobnogled vzela tudi strokovna komisija, ki je skupaj z glasovi obiskovalcev za najlepšo vprego izbrala vprego Jožeta Vidmarja iz občine Trebnje, ki jo je vodila njegova najstniška hči Zala.

Ob koncu oddaje pa smo šli še na Mirno, kjer je že 50-ta generacija mirnskih osnovnošolcev v ponedeljek prestopila šolski prag. Prvič se je to pravzaprav zgodilo leta 1969, ko so takratni učenci in učitelji prvič odšli v prostore takrat nove šole na Mirni. V ponedeljek je vanjo prvič resneje zakorakalo tudi 25 prvošolčkov, ki jih je pozdravil tudi župan občine Mirna Dušan Skerbiš.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN o prvošolčkih, Misterionu, konjerejstvu,...: 04.09.2019

Oddaja SKN o prvošolčkih, Misterionu, konjerejstvu