ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Po Kočevju, Dobličah, Metliki, Žužemberku in Novem mestu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim zanimivim temam. Med drugim smo spregovorili tudi o telovadnih orodjih oziroma o njihovem razvoju skozi čas.

Najprej pa smo se ustavili v Kočevju, kjer je republiški Stanovanjski sklad pred dnevi od GH Holdinga kupil 76 stanovanj. Te bo oddajal prek javnega razpisa po stroškovni najemnini. Za stanovanja bo sklad odštel 7,1 milijona evrov, s tem pa se tako odziva na hiter gospodarski razvoj občine Kočevje, kjer je potreba po najemu stanovanj vse večja.

Nasproti gasilskega doma v Dobličah pri Črnomlju so v začetku tedna odprli igrišče znanja in druženja. Črnomaljski razvojno informacijski center je z omenjeno nekaj manj kot 110.000 evrov vredno naložbo Dobličanom zagotovil urejene površine za skupne namene in za vaške potrebe, s projektom pa želi hkrati ohraniti in izboljšati podeželsko življenje. Dobliško igrišče znanja in druženja so sicer začeli urejati julija.

Tudi v nadaljevanju smo ostali v Beli krajini. Na delu območja metliške Beti, ene vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, se bodo naselila nova podjetja. Beti, ki uporablja le še polovico svojih površin, namreč nepotrebna in neopremljena zemljišča prodaja in skupaj z metliško občino snuje novo industrijsko cono.

Člani Društva vinogradnikov Suha krajina so pred dnevi obeležili 25. letnico delovanja. Te dni pa smo dobili tudi novo prejemnico Murkove nagrado za življenjsko delo na področju etnološkega muzealstva. Slovensko etnološko društvo jo je letos podelilo Novomeščanki - etnologinji in arheologinji Ivici Križ.

Te dni (v torek) je minilo 121 let, ko se je v Novem mestu rodil legendarni slovenski telovadec Leon Štukelj. Slovenski olimpionik, ki je umrl nekaj dni pred svojim 101. rojstnim dnem, je še danes edini slovenski športnik, ki je osvojil tri zlate olimpijske kolajne v individualnem športu. Prvi dve na poletnih olimpijskih igrah leta 1924 v Parizu, ko je bil najboljši v gimnastičnem mnogoboju in na drogu, tretjo zlato medaljo pa je osvojil na krogih leta 1928 na igrah v Amsterdamu, kjer je v zbirko dodal še bronasti kolajni za mnogoboj in za ekipno uvrstitev jugoslovanske vrste. Pred zaprtjem razstave »Leon 120 let«, so v Dolenjskem muzeju pred dnevi pripravili predavanje soavtorja razstave in profesorja na Fakulteti za šport v Ljubljani dr. Ivana Čuka, z naslovom »Telovadno orodje nekdaj in danes - Telovadni eri gimnastičnih šampionov Leona Štuklja in Mira Cerarja«. Dr. Čuka smo ob tej priložnosti tudi mi povabili k mikrofonu. A o tem ob koncu oddaje.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 15.11.2019

Stanovanja Kočevje, igrišče Dobliče, PC Beti, vinogradniki, Murkova nagrada, telovadno orodje