bergant Svet24.si

Igor E. Bergant: "Šport ni najpomembnejši vidik ...

jamonavti01 Svet24.si

Tuji astronavti v Divaški jami preživeli šest ...

tarot Dobra karma

Tarot napoved in nasvet za čas od 20. do 26. ...

jesen Svet24.si

Še bo toplo

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

groselj spela Njena.si

Spela Grošelj presenetila s kratkimi lasmi

deja3 Njena.si

Kmetica Deja danes neprepoznavna!

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Po Novem mestu, Metliki in Posavju

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
16.09.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili zgodbe iz Novega mesta, Metlike in Posavja.

V mozaični oddaji »S Krko naokoli« smo šli najprej v Novo mesto, kjer je na Fakulteta za organizacijske študije na nedavni novinarski konferenci predstavila triletni mednarodni projekt WELLy, s katerim želijo preučiti vpliv fizičnega in psihosocialnega delovnega okolja na zdravje in počutje zaposlenih ter oblikovati delovno mesto svetovalca za omilitev stresa. Za projekt so jim v okviru programa Erasmus plus zagotovili 335.000 evrov.

Poročali smo tudi o načrtovani gradnji novega cestnega mostu čez potok Kamenica pri maloobmejnem prehodu Božakovo oz. Obrež pri Metliki. Okoli 675.000 evrov naj bi zagotovili slovenska in hrvaška vlada. Poročali smo tudi o prenovi Kandijskega mostu, ki v Novem mestu zaradi zaprtja, v prometnih konicah povzroča pravi prometni kolaps. A menda naj bi bilo tega že v kratkem konec, saj bo prenova končana predvidoma še ta teden.

Predstavili smo tudi izjemen uspeh Yurene - novomeške šole za tuje jezike. Yurena je postala prvi izpitni center za angleške izpite LanguageCert v Sloveniji. Gre za nov, mednarodno veljaven certifikat, ki dokazuje raven znanja angleščine v skladu z evropsko jezikovno lestvico. Podoben certifikat lahko pridobijo tudi otroci od 7.leta naprej.

S področja kulture smo se ustavili pri enoletnem likovnem izobraževanju pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto, ki ga je vodila mentorica Martina Hegediš. V novomeški Gogi bodo jutri (v torek, 17.09.) pripravili razstavo, ki je nekakšen povzetek dela teh učencev risanja in slikanja. V novomeški Gogi jo bodo odprli ob 19.uri.

Oddajo »S Krko naokoli« pa smo zaključili športno. Novomeški mladi športniki so na nedavnih Igrah prijateljstva v Unsko-Sanskem kantonu v Bihaču v skupni kategoriji prepričljivo osvojili prvo mesto. Maja in Vida Oštrbenka pa po izjemni sezoni oktobra čaka pot na svetovno prvenstvo v SUP - stoječem veslanju, ki bo na Kitajskem.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 16.09.2019

O FOŠ, Yureni, likovnikih in še čem