otroci, igra, Svet24.si

»Dajte otroku nagobčnik in ga pošljite po kosti«

maternica Dobra karma

Kar občutimo v maternici, nas zaznamuje za ...

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za soboto, 7. decembra

moški in ženska Svet24.si

Alarm: nam grozi kolaps sistema skrbi za ...

denar Dobra karma

Denar in duhovnost z roko v roki – seveda!

ana-dolar Njena.si

Ana in Roman sta se ločila

tanja balabanić Njena.si

Na Kmetiji dobila tisto, po kar je prišla

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O prvi operi za tamburaški orkester, pa s potepa po Sevnici in z mednarodne konference

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
08.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim vsebinam. Bili smo v Sevnici, pa na zanimivi mednarodni konferenci in predstavili opero, v kateri oživi Bela krajina. Je prva opera na svetu, spisana za tamburaški orkester.

Za uvod smo šli v Sevnico, kjer je župan Srečko Ocvirk predstavil letošnje najpomembnejše naložbe in načrte za prihodnje kratkoročno obdobje.

Pred dnevi so vodstva Zdravstvenega doma Sevnica, sevniške občine in Gasilske zveze Sevnica podpisali dogovor o vzpostavitvi tamkajšnje službe prvih posredovalcev za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Kaj to pomeni za tako veliko občino, v oddaji »S Krko naokoli«.

Obiskali smo tudi 13. mednarodno konferenco z naslovom »Logistika v kmetijstvu«, ki so jo sredi tedna v Novem mestu organizirali pod okriljem Centra biotehnike in turizma Grm. Med drugim smo izvedeli kakšni so načrti pri nadgradnji sodelovanja novomeških in krasnojarskih izobraževalnih ustanov.

Ob koncu današnje oddaje pa smo predstavili še novo operno delo z naslovom Ambrož in Katarina, skladatelja Gregorja Zagorca in libretistke Nine Novak Oiseau. Gre za sago o prepovedani ljubezni zaradi družbenih razlik in za prvo opero na svetu, napisano za tamburaški orkester. Premiero bo doživela 29. decembra v Kulturnem centru Semič.

Podrobneje o tem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 08.11.2019

S potepa po Sevnici, mednarodni konferenci v Novem mestu in o operi "s tamburicami"