mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Kaj prinaša novi clio

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.07.2019 13:30

Oddaja »S Krko naokoli« je danes mozaična. Bili smo v Beli krajini, pa pri družini Rajk, med drugim pa smo precej črnogledi glede novomeške reciklarne in optimistični v zgodbi, ki prihaja iz Revoza.

Tokrat želimo izpostaviti dve izjemni zgodbi. Konec lanskega avgusta je Območno združenje Rdečega križa Novo mesto s pomočjo dobrih ljudi zaključilo humanitarno akcijo Pomagajmo družini Rajk. Imeli so 150 dobrosrčnih donatorjev in s skupnimi močmi v vrednosti 50.000 evrov obnovili hišo. Najpomembneje v vsem pa je, da so Rajkovi na novo zaživeli. Prostovoljke in prostovoljci novomeškega Rdečega križa z družino Rajk še vedno ohranjajo stike, občasno nudijo tudi praktično pomoč pri vzdrževanju hiše in groba. Veseli so, da je hiša od znotraj še vedno taka kot je bila po obnovi, saj mama Alenka skrbi za red in čistočo v hiši, sinova Mitja in Matej pa urejata okolico. Družina je prejšnji mesec tudi uspešno poskrbela za novo fasado, mladi udeleženci tabora Moč humanosti, predstavniki Kreativnih OZ RKS Novo mesto in prostovoljci pa so zadnji junijski četrtek zavihali rokave in pomagali pri čiščenju hiše in okolice. Družina Rajk je zagotovo ena izmed uspešnih humanitarnih zgodb, ki jih pišejo na Rdečem križu. Primerni bivanjski pogoji danes prispevajo k temu, da življenje tlakuje lepši vsakdanjik. Eden od sadov te akcije je tudi donacija mobilne hiške Adrie doma omenjenemu območnemu združenju.

Druga uspešna zgodba pa je novomeški Revoz, kjer so včeraj uradno zagnali serijsko proizvodnjo novega clia 5. Vzpostavitev proizvodne linije za novi model Renaultovega avtomobila je stala 90 milijonov evrov, vlada je prispevala šest milijonov evrov projektne spodbude. Novega malčka je na pot pospremil tudi premije Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da je Slovenija lahko ponosna, da tovarno, kot je Revoz, gosti že 60 let. Dodal je, da omenjena naložba predstavlja mejnik v razvoju avtomobilske industrije na Slovenskem in da brez tovrstnih naložb v državi tudi ne bi bilo industrijskega razvoja. Predsednik uprave in direktor novomeške tovarne Revoz Kaan Ozkan je dejal, da proizvodnja clia 5 prinaša nove zaposlitve, dodatne naložbe in predvsem tehnološki preboj, ki predstavlja pomemben mejnik tako za tovarno kot za lokalno okolje. Dodal je, da so predhodniki clia 5 v Sloveniji od leta 1995 med najbolj prodajanimi avtomobilskim modeli, iz Revoza pa se jih je do zdaj odpeljalo že skoraj dva milijona. Na proizvodnjo Clia 5 so se sicer pripravljali dve leti, največ dela so opravili v obratu za varjenje karoserij, namestili so nove robotske celice, Revozova karosernica pa je zdaj v treh četrtinah robotizirana. Tovarna lahko letno izdela 220.000 vozil, ob cliu 5 pa lahko proizvajajo tudi twinge in električne smarte four four. Letno bi tako lahko izdelali do 80.000 vozil clio 5 oziroma do 600 dnevno. V Novem mestu naj bi prihodnje leto izdelovali tudi manjšo serijo hibridnega clia 5. Za novo naložbo so v Revozu, ki sicer zaposluje približno 3400 ljudi, zaposlili nekaj več kot 270 ljudi.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli" o 70-letnici Posavskega muzeja in o novem Revozovem cliu: 04.07.2019

70 let Posavskega muzeja, Revoz z novim cliom