milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Uspeh mažoret, zakaj dojiti in kako postati zagovornik otrok

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
03.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v središče pa smo postavili, kako lahko posameznik postane zagovornik otrok in zakaj ga otroci potrebujejo.

V uvodu smo spregovorili o uspehih novomeških mažoretk. Svojo najuspešnejšo sezono v zgodovini kluba so zaključile več kot odlično in domov prinesle nove štiri medalje.

V četrti sezoni poletne Turistične patrulje, ki jo organizirajo kolegi s časopisa Svet24, si prvo mesto delita občini Semič in Lendava. Poletna Turistična patrulja je letos obiskala 16 naključno izbranih krajev po Sloveniji, med katerimi sta bili tudi že omenjeni občini. Tako semiška kot lendavska sta zbrali 97 od 100 možnih točk. V občini Semič sta Turistično patruljo izvajala Britanca Colin in Diane, ki sicer v Sloveniji živita že pet let. Preživela sta vikend ob izviru reke Krupe.

Svetovni teden dojenja, ki ga sicer obeležujemo od 1. do 7. avgusta, vsako leto poudarja pomen dojenja otrok po vsem svetu. To namreč otrokom omogoča najboljši začetek življenja in je eden najpreprostejših, najbolj zdravih in stroškovno najučinkovitejših načinov, ki pozitivno vpliva na preživetje in zdrav otrokov razvoj. In v času Evropskega tedna dojenja na temo »Opolnomočimo starše, omogočimo dojenje« so na to temo spregovorili tudi v novomeški porodnišnici.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v Novem mestu v torek spregovoril o zagovorništvu otrok. Razlog za predstavitev prav na Dolenjskem je v dejstvu, da so lani in letos na našem območju imenovali le dva zagovornika otrok, želijo pa si jih bistveno več. Po podatkih varuha so po vsej državi zagovornike do zdaj postavili "več kot 700 otrokom, kar kaže, da je bil tak institut nujen za slovenski prostor". Letno dobijo okoli 70 pobud. Lani in v začetku tekočega leta so največ zagovornikov postavili v severovzhodni Sloveniji, in sicer 18 otrokom. Na širšem ljubljanskem območju ima 16 otrok svojega zagovornika, na Gorenjskem 12, na Notranjskem, Krasu in južni Primorski ga je dobilo 10, na celjsko-koroškem območju pa 12 otrok. Na Goriškem so ga postavili šestim otrokom, na Dolenjskem pa dvema. Na območju naše regije zagovorništvo otrok opravlja pet zagovornikov. Zato je Svetina vse zainteresirane pozval, da postanejo zagovorniki otrok. Od leta 2007 se jih je pri varuhu izobrazilo že več kot 100. Trenutno jih je na seznamu aktivnih 63. Zagovorniki lahko odigrajo pomembno vlogo ne le v primeru razveznih postopkov med starši, pač pa tudi takrat, ko se starša ne moreta dogovoriti o raznih spremembah, ki zadevajo otroka ali več njih, na primer, ko gre za spremembo stikov in predodelitve, pa tudi, ko gre za prešolanje ali spremembo bivanja.

V Črnomlju so minulo soboto razglasili letošnjo Miss Slovenije. Lanskoletna zmagovalka Lara Kalanj je krono predala Tržičanki Špeli Alič, prva spremljevalka je postala Tinkara Smolar z Zgornje Polskave, druga spremljevalka pa Leja Plut, tako rekoč domačinka, Belokranjka iz Ručetne vasi.

Ob koncu oddaje pa smo objavili še vest, da je v 84.letu starosti umrl nekdanji župan in častni občan občine Trebnje Ciril Metod Pungartnik, ki ga bodo pokopali danes (v četrtek) v ožjem družinskem krogu na pokopališču v Trebnjem.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 03.10.2019

Novomeške mažorete, Miss Slovenije, zagovornik otrok, umrl C.M.Pungartnik