tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Ženeva

Armstrongu odvzeli naslove

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
22.10.2012 15:30

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zadala dokončen udarec ameriškemu kolesarju Lanceu Armstrongu. Vzela mu je sedem zmag na dirkah po Franciji, poleg tega pa kaznovala z dosmrtno prepovedjo udeleževanja kolesarskih prireditev.

Po besedah direktorja Toura Christiana Prudhomma dirka od leta 1999 do leta 2005 ne bo imela zmagovalca, saj naj bi bila to era dopinga, z njim naj bi si v tem času pomagali tudi drugi tekmovalci. A o tem bo Uci uradno razpravljala na sestanku v petek, kjer bo razpravljala tudi o možnostih, da se danes 41-letnemu Armstrongu, ki je v svojem življenju premagal tudi zahrbtno bolezen (rak), odvzeme olimpijska kolajna iz Sydneyja.

Uci se je za izbris Armstrongovih dosežkov od leta 1999 odločila po natančni preučitvi poročila Ameriške protidopinše agencije (Usada). Njen dosje zajema več kot 1000 strani dokumentov, tudi pričevanja 26 oseb, povezanih z Armstrongom. Med njimi je bilo 11 njegovih nekdanjih sotekmovalcev, svoje izjave so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie. Usada je prepričana, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično vzpodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.


Armstrong oziroma njegov tabor se po kazni še ni oglasil.