testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Šport Straža

VIDEO&AVDIO&FOTO: V Straži sprejem evropskih prvakov v raftingu

Piše: Občina Straža, S.K.

Čas objave:
11.07.2019 20:01

Župan občine Straža Dušan Krštinc je danes sprejel ekipi Rafting kluba Gimpex Straža, ki so se vrnili z evropskega prvenstva v Banja Luki. Ekipi sta skupno osvojili kar 6 zlatih medalj, srebrno in bronasto medaljo v posamičnih disciplinah, ter skupni naslov evropskih prvakov.

Župan Dušan Krštinc je ob tej priložnosti povedal: "Korenine današnjega Rafting kluba Gimpex Straža segajo v leto 1990. Njegovi ustanovitelji so bili mladi, podobne starosti kot so tekmovalci ki danes tekmujejo. Začeli so se ukvarjati z dokaj neznanim športom – raftingom. V gumijastem čolnu so trenirali, tekmovali, aktivno pa so sodelovali tudi pri ustanavljanju Rafting zveze Slovenije. Fantje – tekmovalci, njihovi trenerji in ostali člani spremljevalne ekipe se vedno trudijo, da dosegajo najboljše rezultate. Tudi letošnje Evropsko prvenstvo v Banja Luki je bilo za Rafting klub Gimpex kronano z zavidanja vrednimi uspehi. V štirih disciplinah in skupnem seštevku sta dve ekipi, U19 in U23 dobili eno srebrno, eno bronasto, šest zlatih medalj ter skupni naslov evropskih prvakov. Celotni ekipi Rafting kluba Gimpex želim, da bi bili še naprej uspešni športniki, da bi lahko še velikokrat stali na stopničkah za najboljša mesta. Njihovi spremljevalni ekipi želim veliko uspehov pri delu z mladimi športniki, tudi če kdaj ne gre kot po maslu.  Kot župan si želim, da bi tudi v bodoče ime naše občine ponesli v svet in dokazali, da tudi majhen kraj lahko postane poznan daleč naokoli. Vsem tekmovalcem, trenerjema in vodji ekipe iskreno čestitam za dosežke na prvenstvu in jim želim še veliko uspehov, tako v raftingu kot tudi na vseh področjih njihovega dela. "

+íprint U23.jpg
Rafting klub Gimpex Straža
Foto: Občina Straža

"Slovenski reprezentanci v raftingu do 19 let in do 23 let, ki so jo zastopali člani Rafting kluba Gimpex Straža, so potrdili visoko kakovost in osvojili kar 6 zlatih kolajn v posamičnih disciplinah ter tudi skupna naslova evropskih prvakov. S tem se nadaljujejo uspehi, ki so se pričeli že leta 2008 z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v avstrijskem Wildalpnu. Uspeh mladih Stražanov ni naključje, saj trdo delo na treningih in dobra organizacija kluba predstavljajo temelj, na katerem mladi tekmovalci gradijo svoje uspehe. Ob tem ne smemo pozabiti na podporo lokalne skupnosti in lokalnega okolja. Straški navijači so bili najbolj glasni in so s svojim spodbujanjem doprinesli k odmevnim uspehom. V klubu smo ponosni, da so vsi tekmovalci tudi vzorni dijaki in študenti in predstavljajo vzor tako mlajšim kot svojim vrstnikom, " je povedal predsednik Rafting kluba Gimpex Straža Andrej Petkovič.  

slalom U23 (2).JPG
Rafting klub Gimpex Straža
Foto: Občina Straža

"V pripravljalnem obdobju pred Evropskim prvenstvom smo imeli kar nekaj težav, saj sta zaradi nizkega vodostaja odpadli dve planirani tekmi Evropskega pokala. Zaradi poplav v maju in juniju pa smo morali odpovedati tudi dvojne priprave na reki Vrbas v Banja Luki. Večino treningov za spust smo tako opravili doma na reki Krki. Slalom in šprint pa smo trenirali na kajakaškem poligonu v Solkanu ter v Avstrijskem Wildalpnu.
Šestdnevni trening pred prvenstvom na reki Vrbas smo dobro izkoristili za tehnično in taktično pripravo na vse štiri discipline. Tudi natrpan urnik tekmovanja nam ni povzročal težav, saj smo zimski in spomladanski del sezone odlično oddelali pod vodstvom kondicijskega trenerja Mihe Movrina. Z osvojenimi 6 zlatimi medaljami, srebrno in bronasto v posameznih disciplinam ter skupnim naslovom evropskih prvakov v kategoriji U19 in U23 lahko to prvenstvo ocenimo kot sanjsko, " je povedal trener ekipe Marko Mihelič. 

slika iz cilja dvobojevanja.jpg
Rafting klub Gimpex Straža
Foto: Občina Straža

Kapetan moštva Jan Avsenik: "V prvi disciplini sprint smo dosegli tretje mesto v U23 in drugo mesto U19. Takoj smo dobili potrditev, da prvenstvo ne bo lahko, saj je bila tudi konkurenca odlično pripravljena. Kljub veliki vročini smo se tehnično in taktično dobro pripravili na naslednjo disciplino dvobojevanje. Ekipa U19 je z dobrimi štarti in hitrimi obrati na bojah deklasirala konkurenco. Prava drama pa se je odvila v finalni vožnji U23. Nastopili smo proti Češki ekipi, ki je boljše štartala, na obratih okrog boj smo nadoknadili zamujeno in v cilj priveslali s pol metra prednosti.
Težka postavitev slalomskih vratic in hitra ter deroča reka Vrbas je bila hud izziv za vse ekipe. Z dobro pripravo, umirjenostjo in kontrolirano vožnjo smo hitro in brez napak odveslali novima zmagama naproti. Prva slalomska zmaga na velikem tekmovanju je bila popolnoma zaslužena. Veselje in rajanje navijačev pa nepopisno.
Želja za zadnji dan tekmovanja je bila samo ena, prvenstvo zaključiti z zlatom. Z ekipo U19 smo se odločili za taktičen pristop. Tri člane ekipe je čakal še nastop v U23, zato smo prve pol ure spusta hranili moči. V zaključnem delu je sledil napad na vse ali nič in uspelo nam je prehiteti tri ekipe in zmagati s prednostjo 10sekund. Čez eno uro je sledil še spust U23, kjer pa smo odločno štartali in takoj prevzeli vodstvo. Čeprav smo veslali po idealni liniji sta nam ves čas sledili obe Češki ekipi in nekajkrat tudi poskusili z napadi. Po 55 minutah je sledil ciljni finiš in zmaga za tri dolžine čolna. Slavje s številnimi slovenskimi navijači, ki so nas spremljali vse tri dni tekmovanj, se je lahko začelo. Dragi navijači, hvala vam za glasno navijanje in spodbudne besede!" 

podelitev U19.jpg
Rafting klub Gimpex Straža
Foto: Občina Straža

Izjava żupana občine Straża Dušana Krštinca


Izjava trenerja Marka Miheliča


Izjava kapetana Jana Avsenika


Izjava predsednika kluba Gimpex Straża Andreja Petkoviča