mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Novo mesto

FOTO: 10 let ŽKK Krka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.02.2013 12:35

Ženski košarkarski klub Krka praznuje desetletnico delovanja kluba. V studiu smo gostili predsednika kluba Mirana Jermana.

ŽKK Novo mesto je bil uradno ustanovljen februarja 2003 na pobudo staršev in posameznikov, ki so želeli obuditi uspešno tradicijo ženske košarke v Novem mestu. Pomladi leta 2003 je selekcija pionirk začela nastopati pod okriljem KZS in jeseni tega leta tudi ekipa kadetinj.

Leta 2005 so zabeležili prvi večji uspeh, saj so se pionirke uvrstile v ligo za prvaka in osvojile končno 6. mesto, ta ekipa pa se je v ligo za prvaka uvrstila v naslednjih letih tudi pri kadetinjah in mladinkah.

Leta 2008 so mlajše pionirke osvojile drugo mesto na zaključnem turnirju državnega prvenstva in tako osvojile prvo medaljo za klub.

Tega leta so izpeljali tudi velik projekt s sodelovanjem med našim klubom in katalonskim mestom Vilafranca. V Novem mestu so pripravili velik mednarodni turnir z dvema močnima španskima ekipama, evroligašem Gospičem in našima ekipama, čez tri mesece pa so potovali v Barcelono in v Vilafranco na turnir na katerem so mladinke zmagale, pionirke pa osvojile tretje mesto.

V kategoriji U-10 so leta 2009 najmlajše deklice zmagale na vseh tekmah državnega prvenstva in postale neuradne državne prvakinje v mini košarki.

Leta 2010 so starejše pionirke na zaključnem turnirju državnega prvenstva osvojile bronasto medaljo, in se kot predstavnice Slovenije udeležile Evropskega klubskega pokala v Moskvi, ter tam osvojile sedmo mesto.

Klub se je leta 2011 preimenoval v ŽKK Krka. Tudi dodatni motiv z novim imenom, je pripeljal do izjemno uspešne sezone z osvojitvijo dveh naslovov državnih prvakinj. Najprej v kategoriji mlajših pionirk, ki so prepričljivo slavile v Novem mestu. To je bil tudi prvi naslov v zgodovini novomeške ženske košarke. Še bolj so nas presenetile starejše pionirke, ki so mesec za tem skoraj šokirale košarkarske poznavalce z zmago na zaključnem turnirju v Grosuplju.

V tem obdobju so zabeležili še vrsto uspehov. Kadetinje so dvakrat osvojile turnir v Trogirju, zmagale so tudi na Mitteleuropa cupu v Splitu, na mednarodnih »Igrah prijateljstva« so v desetih letih dvakrat zmagale, bile trikrat druge in dvakrat tretje v konkurenci Soprona (Madžarska), Gospiča in Bihača. Tudi na mednarodnih športnih igrah mladih na Hrvaškem so bile enkrat najboljše in dvakrat druge med ekipami iz šestih držav itd…starejše pionirke so letos sodelovale v mednarodni BCAA ligi, in izpadle kot najmlajša ekipa v četrtfinalu.

Danes v klubu delujejo vse selekcije mladih U-10, U-12, U-14, U-16, U-18. Želijo postaviti tudi člansko ekipo, vendar takrat, ko bo dovolj igralk iz našega kluba sposobno igrati na tem nivoju.

V ŽKK Krka je trenutno registriranih več kot 90 igralk, v desetletni zgodovini kluba pa je bilo teh okoli 200.

Pogovor z Miranom Jermanom