Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport

Foto: Komplet medalj za Karate klub Brežice na državnem prvenstvu

Piše: RK

Čas objave:
28.11.2018 10:41

Karate zveza Slovenije je s tehničnim organizatorjem karate klubom Kovinar Maribor v soboto 24.11. v Hočah pri Mariboru organizirala Državno prvenstvo za mlajše od 21 let.

Nastopilo je 489 tekmovalcev iz 49-ih slovenskih klubov. Karate klub Brežice je zastopalo 11 tekmovalcev, ki so domov prinesli eno zlato, eno srebrno in dve bronasti odličji.
Z naslovom slovenske državne prvakinje v kategoriji kate za mlajše kadetinje se je okronala Ela Petan.

Srebrno odličje si je priborila Ivana Lukić v kategoriji boji za mladinke nad 59 kg, Tjaša Petković si je v kategoriji bojev za deklice do 40 kg priborila bronasto odličje, v svojo veliko zbirko kolajn pa je Ela Petan na koncu dodala še bron v kategoriji bojev za mlajše kadetinje je do 50 kg.

Tekmovanje v katah je odprla Saša Petković, ki je nastopala s svežo poškodbo prsta na roki, vendar je stisnila zobe in uspela premagati kar dve nasprotnici, preden je morala tekmovanje zaključiti. Sledilo je burno obdobje, saj so naši tekmovalci istočasno nastopali kar na štirih različnih boriščih. V kategoriji kat za deklice so nastopale Maja Lakner, Tjaša Petković in Sara Marija Lavrič. Maja Lakner je s 4:1 premagala prvo nasprotnico, vendar je v naslednjem krogu žal izgubila od Tinkare Leben iz KK Kranj, ki pa je klonila šele v polfinalu, na koncu pa osvojila bronasto odličje. Tjaša Petković tokrat ni imela športne sreče in je klonila že v prvem krogu, njeni nasprotnici iz KK Radvanje se pa ravno tako ni uspelo priboriti do finala in s tem omogočiti Tjaši boj za bronasto odličje skozi repasažne boje. Sara Lavrič je tekmovanje odprla s čisto zmago 5:0, vendar je v naslednjem krogu izgubila proti Hani Zager iz KK Velenje, ki pa je tekmovanje končala kot peta. V kategoriji kat za dečke je v konkurenci 23 tekmovalcev nastopil Luka Cicvarić, ki je tekmovanje odprl s suvereno zmago 5:0 proti tekmovalcu iz KK Kranj, v naslednjem krogu pa mu je žreb namenil zelo izkušenega Mihelič Maja iz KK Cerknica, ki je vse svoje nasprotnike premagoval vse do polfinala in tekmovanje zaključil kot tretjeuvrščeni.

Tudi Nika Omerzo, ki je nastopila v kategoriji kate za mladinke je tekmovanje proti nasprotnici iz KK Radvanje odprla zelo dobro in nasprotnico premagala z rezultatom 4:1, vendar je v naslednjem krogu morala priznati premoč Česko Kaji iz KK Velenje, ki pa je tekmovanje zaključila z bronastim odličjem.
Za največje veselje je poskrbela Ela Petan, ki je v kategoriji kate za mlajše kadetinje, z izjemnimi izvedbami šolskih in mojstrskih kat, suvereno premagovala vse svoje nasprotnice in si skozi 5 bojev pridobila naslov državne prvakinje. Ela je vse svoje nasprotnice premagovala z rezultatom 5:0, edino točko je izgubila šele v finalu, kjer je Češarek Simono premagala z rezultatom 4:1.

Ela Petan je postala državna prvakinja v katah mlajših kadetinj
V kategoriji športnih borb je tokrat na tatami prva stopila Ela Petan, ki je v kategoriji mlajših kadetinj do 50kg v prvem krogu suvereno z 8:0 premagala Lalito Plevnik iz Kranja, v polfinalu pa je bila zanjo zopet usodna Brezovnik Tisa. V finale je slednja prišla po težkem in izenačenem boju z minimalno prednostjo, ker pa je bila v prvem krogu prosta, je Eli bron pripadel brez repasažnega boja.

Bronasta Ela Petan v bojih ml.kadetinj -50kg
Pri mlajših kadetinjah nad 50kg je Saša Petković vnovič demonstrirala veliko športno srce in zavidljivo osebnostno vrlino. V borbah je nastopila namreč s težjo poškodbo roke, za čas bojev odstranila opornico in se povsem enakovredno zoperstavila nasprotnici Ogrizek Trini iz Kranja. Žal naši tekmovalki za preboj med najboljše manjka še nekaj tekmovalnih izkušenj in korekcij na treningu, a njena vztrajnost in neustrašnost sta zagotovo vrlini, ki jih danes premorejo le redki njeni vrstniki. V isti kategoriji je nastopila tudi Ana Sever, ki je v prvem krogu premagala kranjčanko Marino Drobnjak, četrfinalni boj s Štucinovo iz Idrije pa se je končal neodločeno z 0:0. Po sodniški odločitvi se je v nadaljnje tekmovanje uvrstila Anina nasprotnica, ki pa je tekmovanje žal končala v polfinalu in možnosti za repasaž so splavale po vodi.
Največji uspeh med borci je klubu pri mladinkah nad 59kg priborila Ivana Lukić, ki se je po zmagi nad Mašo Kenda iz Velenja (4:1) uvrstila v finale. Stara znanka, Tajda Skalicky iz Celja, se je tudi tokrat nekajkrat znašla na tleh, nekaj Ivaninih akcij je bilo kaznovanih, kar je po izidu 0:1 zadoščalo za končno srebro, vsekakor pa naziv državne viceprvakinje po medalji na pokalu Slovenije velja za Ivanin največji športni dosežek in si zanj zasluži iskrene čestitke.

Ivana Lukić je postala podprvakinja Slovenije med mladinkami
Po sramotnem sojenju in ukradenem finalu si bo letošnje DP zapomnila Tjaša Petković. Pri deklicah do 40kg je v prvem krogu z 2:0 premagala Niko Kotnik iz Kranja, v polfinalu z Edno Kurbegovič pa so sodniki vnovič padli na izpitu. Tjaša je nasprotnico kar trikrat zadela z nogo v glavo, kar bi po sodniških pravilih zadoščalo za rezultat 9:0 in predčasno zmago, a so sodniki dve njeni brci enostavno ignorirali, tretjo pa kaznovali s kontaktom. Ker se je borba končala z 0:0, bi upoštevajoč pravila zmaga po odločitvi sodnikov vsekakor morala pripasti nevarnejši in aktivnejši tekmovalki in vsi smo pričakovali Tjašino uvrstitev v finale. Na veliko presenečenje in ogorčenje vseh prisotnih je Tjaša morala sprejeti odločitev sodnikov z 2:3 in se v repasažu boriti za bron. Tam se je srečala z Abramovo iz Postojne in si bron prislužila z rezultatom 8:0.

Tjaša Petković je z osvojitvijo bronaste kolajne dokazala, da sodi v sam vrh mladih slovenskih bork
Pri mlajših kadetih do 45kg je odlično začel Jaka Cerjak, ki je v četrtfinalu s 3:1 premagal Roka Korenjaka iz Radvanja, v polfinalu klonil proti Petru Arseniču iz Postojne, v repasažu za tretje mesto pa je medaljo 3 sekunde pred koncem borbe zaradi četrte kazni enostavno podaril Juretu Kranjcu iz Trbovelj. Dobljena medalja je splavala po vodi predvsem zaradi pomanjkanja izkušenj in velike želje, vsekakor pa bo ob nadaljevanju truda na rednih treningih iz Jaka zrasel še zelo nevaren borec.


Vse bolje gre tudi Lanu Kerinu, ki je tekmovanje sicer končal v četrtfinalu po minimalnem porazu s trboveljčanom Zakom Škofljancem (0:1). Lan je zelo priden in vesten fant, za preboj med vidnejše konkurente za najvišja mesta pa potrebuje še nekaj tehničnih korekcij in taktičnega znanja za zanesljivejše nastope.
Dobro delo v klubu in talent tekmovalcev so prepoznali tudi selektorji in v širši izbor slovenske otroške karate reprezentance povabili tudi Luko Cicvarića in Saro Lavrič za kate, ter Tjašo Petković in Sašo Petković za športne boje.