Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Brežice, Podčetrtek

FOTO: Nastja in Saša državni podprvakinji

Piše: Karate klub Brežice

Čas objave:
27.11.2017 07:57

Karate zveza Slovenije je s karate klubom Kozjansko in Obsotelje pripravila še zadnjo domačo tekmo, in sicer Državno prvenstvo za mlajše od 21 let.

Organizator je tekmovanje izvrstno izpeljal, Večnamensko športno dvorano v Podčetrtku pripravil v stilu velikih svetovnih tekmovanj, potek tekmovanja pa izpeljal brez napak, za kar mu gredo vse čestitke. Nastopilo je 406 tekmovalcev iz 41-ih slovenskih klubov. Karate klub Brežice je zastopalo 12 tekmovalcev, ki so domov prinesli dve srebrni in tri bronasta odličja.

Do naslova slovenske državne podprvakinje v kategoriji kate mlajše članice je uspelo priti Nastji Galič, drugo srebrno odličje pa je pripadlo Saši Petković v kategoriji deklice borbe nad 40 kg. Izjemen rezultat je dosegla tudi mlajša kadetinja Ela Petan, ki je osvojila bron tako v katah kot v borbah, do zadnjega brona pa je uspel priti tudi Sebastijan Lašič v kategoriji borbe kadeti do 57 kg.  

Prvi je na tatami stopil brežiški nadarjeni kataš Luka Cicvarić v kategoriji kate malčki. Čeprav je bil zelo dobro pripravljen in je svojo kato izvedel odlično, je žal v drugi krog napredoval njegov nasprotnik, ki pa Luki kasneje ni omogočil repasaža. Prisotni so bili enotnega mnenja, da bi Luka za svoj nastop moral dobiti boljše ocene sodnikov. Luka bo svojo nadarjenost in predano delo lahko dokazal že na prvi mednarodni tekmi, ki bo 2. decembra v Trbovljah. 

Sledil je nastop štirih brežiških katašic, ki so z izjemo Saše Petković ravno te dni prestopile iz kategorije malčice v številčno in zelo močno kategorijo deklice do 12 let. Maja Lakner, Tjaša Petković in Sara Marija Lavrič so tako s komaj dopolnjenimi desetimi leti tekmovale z mnogo izkušenejšimi sotekmovalkami, kljub temu pa svoje nastope izpeljale zelo dobro in dosegle kar nekaj zmag ter dobile veliko dvignjenih sodniških zastavic. Maja je nastopila prva in za las z 2 : 3 izgubila prvo kolo, Tjaša je še odločneje izpeljala svoj nastop in prvo kolo zmagala z rezultatom5 : 0, v drugem pa dvoboj žal izgubila. Saša Petković je podobno kot mlajša sestra Tjaša prvo kolo zmagala in izgubila v drugem, najuspešnejša pa je bila v tej kategoriji najmlajša med njimi Sara Marija Lavrič, ki je z odličnimi nastopi prišla vse do tretjega kola in izgubila šele proti kasnejši zmagovalki Hani Zager iz Velenja. Sara je potem nastopila tudi v repasažu in za las izgubila boj za medaljo z rezultatom 2 : 3. S svojimi nastopi so vse štiri deklice navdušile in dokazale, da se lahko že sedaj kosajo s starejšimi, čeprav bodo v tej kategoriji še skoraj celi dve leti. 

Sledil je odličen nastop Ele Petan, ki je v kategoriji kate mlajše kadetinje gladko zmagala v prvih dveh krogih, v tretjem pa izgubila proti kasnejši zmagovalki Lani Tisi Nadižar iz Kranja. Ela je potem v repasažu s ponovno izjemno izvedbo kate Annan osvojila prvo bronasto odličje. 

Po odmoru je v kategoriji mladinke nastopila Nika Omerzo, ki je zadnje leto izjemno napredovala in v svojih mojstrskih izvedbah kat pokazala ogromno prave karate vsebine. Nika je tokrat za las zgrešila tretje mesto, saj je dvoboj proti odlični Majni Resinovič izgubila z rezultatom 2 : 3 in tako pristala tik pod stopničkami na petem mestu. Niko velja pohvaliti za vrhunske izvedbe in le vprašanje časa je, kdaj ji bodo sodniki dali prednost tudi pred najboljšimi v njeni kategoriji.

Najboljša brežiška katašica Nastja Galič, članska reprezentantka Slovenije, je še zadnjič nastopila v kategoriji mlajših članic in ponovno blestela ter navdušila mnogo svojih navijačev, ki so ji glasno ploskali in čestitali, čeprav so sodniki finalni dvoboj proti Maši Simonič sodili v prid slednji. Nastja je v finalu izvedla kato Suparimpei, Maša pa Papuren, obe pa sta dokazali, da sodita na sam vrh slovenskega karateja. 

Na DP do 21 let je barve KK Brežice v športnih bojih zastopalo sedem tekmovalcev, ki so se domov vrnili s tremi odličji in dvema petima mestoma. Prva se je na tatamiju preizkusila Tjaša Petkovič, kateri je bila Cristina Korpar, kasnejša finalistka turnirja, v prvem krogu žal pretrd oreh. V repasažu je bila po krasni izvedbi brce v glavo medalja že na dlani, a so očiten ippon sodniki žal spregledali, zato je Tjaša končala na 5. mestu. Njena sestra Saša je ponovila uspeh iz pokalne tekme in se po dveh zmagah uvrstila v svoje prvo državno finale. V prvem krogu je po sodniški odločitvi premagala Glorio Stojanovič iz Postojne, v dramatičnem polfinalu je uspela zaostanek 0:4 proti Žani Dolenc iz Trbovelj obrniti v svoj prid in z zmago 8:7 se je uvrstila v finale. Tam je bila Hana Pavšič s 4:0 žal boljša nasprotnica, srebro v kategoriji deklic nad 40kg pa bo Saši nedvomno velika spodbuda za naprej. 

​Pri mlajših kadetinjah do 45kg se je v eni najkonkurenčnejših kategorij pomerila Ela Petan, ki je v prvem krogu z 1:0 premagala Saro Arsenič, polfinale s staro znanko Jerco Repič pa bo pustilo temen madež, saj so ji sodniki v uvodnih sekundah borbe v nasprotju s pravili praktično podarili 3 točke, kar v tako izenačeni konkurenci predstavlja težko ulovljivo prednost. ​V repasažu je s 4:0 suvereno premagala Gajo Kalan iz Kranja in se morala zadovoljiti s 3. mestom. 

​Ana Sever in Ivana Lukič sta pokazali precejšen napredek, a jima tokrat preboj med najboljše žal ni uspel.

Vse boljše predstave kaže tudi David Lavrič, ki je pri maljših kadetih do 50kg začel odlično. V prvem krogu je s 6:3 premagal Škofljanca iz Ljutomera, v drugem s 4:0 Požarnika iz KK Dinamik, finale mu je proti Gabrijelčiču iz Vrhnike ušlo za las (0:1), prav tako tudi bron, kjer je z 0:2 izgubil z Markuljevičem iz Trbovelj. David kaže vse večji potencial in s trdim in pravilnim treningom ga čaka svetla prihodnost. 

Klubsko bero je z bronom ​dopolnil Sebastijan Lašič, ki je pokazal svoje doslej najboljše boje. V kategoriji kadetov do 57 kg je v dveh borbah pokazal veliko srce in brezkompromisne napade, ki so se obrestovali in mu na koncu prinesli prve stopničke na državnem prvenstvu - 3. mesto.