reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Ljubljana

FOTO: Predstavili žogo za finale Lige prvakov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.01.2013 16:08

Adidas je danes razkril uradno žogo za finale UEFA Lige prvakov 2013, ki se bo odvilo 25. maja na stadionu Wembley. Žogo, ki so jo poimenovali adidas Finale Wembley, so izdelali v čast najpomembnejšemu evropskemu klubskemu tekmovanju v nogometu, uporabljali pa jo bodo na vseh tekmah do zaključka sezone.

Žoga je bila ustvarjena z namenom, da počasti več kot petdesetletno zgodovino finalnih spopadov Lige prvakov, ki so se odvili v t.i. domovini nogometa. Pričakujemo lahko, da bo tudi tokratna izločilna pot do finala, na kateri se bodo nogometaši pomerili z uradno žogo tekmovanja, napeta in polna adrenalina.

Wembley je skozi leta gostil nekatere izmed največjih in najboljših ekip, ki so se med seboj spopadle za najbolj cenjeno lovoriko evropskega nogometa. Od ekipe AC Milana leta '63, ekipe Ajax v letu ’71, ekip Manchester United in Liverpool, ki sta se na zelenici pomerili leta ’78, pa vse do zmagovite Barcelone, ki je premagala vse nasprotnike v ’92 letu in ponovno leta 2011. Wembley je bil tako priča nekaterim najbolj neverjetnim osvajanjem trofeje UEFA Lige prvakov.

V dizajnu žoge se odražajo vsi ti znameniti dogodki, saj so letnice gostovanj finalnih tekem na Wembleyju umeščene v prepoznavno zvezdnato grafiko – ikono, ki se pojavlja na vseh adidasovih uradnih žogah prvenstva. Kombinacija tehnično dodelane grafike in izrazitih barv izraža veličino prvenstva in trenutka, ko bo letošnji zmagovalec okronan pred približno 90 tisoč glavo množico.

Podpredsednik globalnega športnega oddelka za nogomet pri adidasu Claus Peter-Mayer je o razvoju žoge povedal: »adidas je ustvaril žogo, s katero izraža čast finalu lige, ki se bo odvilo na stadionu Wembley. Hkrati pa žoga predstavlja poklon bodočim finalistom in iskren kompliment letošnjemu dogodku, ki bo prav zagotovo veličasten."


Guy-Laurent Epstein, direktor marketinga pri združenju UEFA je poudaril: »Žoga je drzna, ikonska in s svojim skoraj kraljevim videzom ponazarja veličino in vrednote UEFA Lige prvakov, hkrati pa poudari dejstvo, da se bo letošnji finale odvil v Londonu. Žogo bomo letos na zelenici lahko videli na vseh izločilnih tekmah, ki bodo vodile do velikega finala na Wembleyju. Tam bo v še eni zgodovinski noči evropskega klubskega nogometa okronan veliki zmagovalec in novi evropski nogometni kralj.


adidas ima bogato zgodovino v razvoju nogometnih tekmovalnih žog in predstavlja uradnega dobavitelja žog za vsa glavna UEFA in FIFA tekmovanja vse od leta 1970. Letošnja žoga bo že dvajseta uradna žoga, ki jo je adidas izdelal za tekmovanje UEFA Lige prvakov.


Žogo adidas Finale Wembley bodo na zelenicah uporabljali na vseh tekmah UEFA Lige prvakov od 12. februarja dalje, v adidas trgovinah in povezanih prodajalnah pa bo na voljo od 1. februarja dalje.


Za več informacij o adidas izdelkih in storitvah obiščite www.facebook.com/adidasfootball ali www.adidasnewsstream.com.


Tehnologija: Inovativna struktura na zunanji plasti žoge omogoča igralcem popoln nadzor in precizno usmerjanje žoge ob udarcu. Pri namestitvi dizajna na površino žoge je bila uporabljena termalna vezna tehnologija, ki zagotavlja izredno gladko površino in s tem efektivnejši udarec žoge.

adidas proizvaja uradne tekmovalne žoge vse od leta 1970

adidasove izkušnje v izdelavi nogometne opreme so nepremagljive. adidas namreč izdeluje nogometne žoge že od leta 1963 in je danes vodilni svetovni proizvajalec, ki vedno presega in dviguje meje tehnologije. Uradne tekmovalne žoge za vsa glavna UEFA in FIFA tekmovanja tako proizvaja že od leta 1970, od leta 2006 pa je tudi uradni dobavitelj tekmovalnih žog za vse tekme UEFA Lige prvakov. Od sezone 2000/2001 pa so nogometaši adidasove žoge uporabljali tudi na vseh finalnih tekmah UEFA Lige prvakov. Prav tako je od leta 2008 adidas tudi uradni dobavitelj žog za Afriški pokal narodov, ki ga organizira Konfederacija afriškega nogometa (CAF).