Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Krško

Kaja Budič z olimpijsko štipendijo za Tokyo 2020

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2017 15:42

Kaja Budič je po novem štipendistka Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Pred odhodom na zadnje mladinsko svetovno prvenstvo na Tenerifih je Kaja Budič dobila še eno velikansko vzpodbudo: postala je štipendistka mednarodnega olimpijskega komiteja. Na osnovih dosedanjih rezultatov in programa dela je dobila tkim. 'olimpijsko štipendijo' vse do do 31.8.2020 – do OI Tokyo 2020.

Uradni naziv je 'MOK štipendija TOKIO 2020'. Strokovni svet za tekmovalni šport (SSTŠ) se je na svoji redni seji 23.5.2017 seznanil z vsemi prejetimi vlogami za pridobitev MOK štipendije OI Tokio 2020. OKS je prejel 34 vlog iz 15 športnih panog, med njimi je bila tudi vloga Karate zveze slovenije in karateistke Budič Kaje. SSTŠ je na omenjeni seji sprejel sklep, da predlog prejemnikov pripravi strokovna služba, o čemer je nato SSTŠ korespondenčno sklepal in potrdil 15 vlog za pridobitev MOK štipendije. MOK je dodelil štipendijo 15 športnikom iz razčličnih športv za obdobje od 1.9.2017 do 31.8.2020. Vsak izbrani športnik ali športnica bo štipendijo prejemal za celotno obdobje v skladu s kriteriji, ki so navedeni v pogodbi.

Šporniki nosijo veliko finančno breme treningov, priprav, tekmovanj in kvalifikacij za OI pa je ta štipendija predvsem vzpodbuda, ki je namenjena pokrivanju dela stroškov treningov in strokovnega kadra. Olimpijski komite Slovenije je v Ljubljani slovesno obeležil 26 let delovanja in se na ta način spomnil na podpis ustanovne listine OKS. Le-ta sega v leto 1991, ko je v Štihovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma potekal slavnostni podpis pogodbe med OKS in MOK (Mednarodni OK). Letos je proslava tega trenutka potekala v beli dvorani Grand hotela Union.

Na slavnostni prireditvi so svečano predstavili prejemnike MOK štipendije, ki so za omizjem podpisali pogodbo za 'MOK štipendijo Tokio 2020'. Sopodpisnik pogodbe je hkrati tudi predstavnik panožne zveze, v tem primeru je bil uradni zastopnik za podpis te 'olimpijske pogodbe' predsednik Karate zveze Slovenije Strojin Borut. Vzporedno z Kajo Budič je pogodbo podpisal tudi Benjamin Savšek, kanuist na divjih vodah, svetovni prvak, dobitnik več evropskih in svetovnih kolajn, sicer udeleženec dveh OI.

Štipendija je zagotovo veliko uradno priznanje Kajinega trdega dela in jasnih ciljev, ki si jih

je zadala: »Meni je štipendija en velik dokaz da smo do dosedaj dobro delali in da smo na pravi poti do cilja. Hkrati je to tudi velika čast zame saj sem stala ob boku ostalih, ki prejmejo olimpijsko štipendijo skupaj s športniki, kateri so se že udeležili olimpijskih iger! Seveda mi je to še večja motivacija za naprej: da dosežem svoj življenjski cilj - TOKIO 2020!«

Kaja Budič je vrhunec dosedanje kariere dosegla s srebrno medaljo v bojih na mladinskem EP v Sofiji pod okriljem EKF februarja letos, s čimer je dopolnila pet naslovov prvakinje Slovenije, zmage na balkanskem prvenstvu in odličnih rezultatov na nekaterih mednarodnih turnirjih. Pred Kajo je še zadnji veliki izziv mladinske kariere: nastop na SP na Tenerifih v Španiji, nakar prestopi med članice in prične z odštevanjem, 1000 dni do Tokija!