Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Ljubljana

Krka boljša tudi v Stožicah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.05.2013 20:17

Košarkarji KK Krka so odigrali še drugo tekmo za naslov prvaka proti Union Olimpiji in jih premagali s 79:77.

Košarkarji Krke so v finalu lige Telemach povedli z 2:0 v zmagah in za končno slavje oziroma četrti zaporedni naslov potrebujejo le še eno zmago. Union Olimpijo so premagali z 79:77 (15:16, 42:34, 60:50).

Košarkarji Krke so le še zmago oddaljeni od novega naslova državnega prvaka. V drugi tekmi finala Lige Telemach so v dvorani Stožice nadigrali Union Olimpijo in povedli z 2:0 v zmagah. Za končno slavje Novomeščani potrebujejo le še eno zmago, ki jo lahko dosežejo že v petek ob 20. uri pred domačimi gledalci v dvorani Leona Štuklja.

Krka ima hkrati priložnost, da prvič v zgodovini pomete z Unionom Olimpijo in slavil s skupnim izidom 3:0 v zmagah. V dosedanjih enaindvajsetih finalih državnih prvenstev Slovenije se jih je le devet končalo s tako imenovano "metlo". Vselej so jo imeli v rokah košarkarji Uniona Olimpije, tudi v letih 2001 in 2002, ko so v finalu pospravili s Krko.

Od tedaj so se časi precej spremenili. Union Olimpija je bila v zadnjih desetih letih petkrat državni prvak, nazadnje v sezoni 2008/09, enkrat Helios in štirikrat Krka. Novomeščani so torej le korak oddaljeni od četrtega zaporednega naslova in šestega v zgodovini kluba.

Čeprav je Krka praktično vseh štirideset minut nadzorovala potek igre, je odločitev o zmagovalcu padla šele v dramatični končnici. Novomeščani so v zadnjih štirih minutah skoraj zapravili deset točk prednosti (63:73) in v zaključku trepetali za zmago. Union Olimpija je namreč do konca pritiskala in stiskala tekmeca ter v zadnjem napadu celo prišla do priložnosti za zmago. V zadnji minuti sta ekipi skupno dosegli kar dvanajst točk.

Ko je Matjaž Sodiš 57 sekund pred koncem povedel Krko v vodstvo za sedem točk, je bil zmagovalec praktično odločen. A v desetih sekundah je Union Olimpija dosegla pet točk in prišla na 74:76. Nato je trojko zadel Jaka Klobučar in Krko znova oddaljil na pet točk, takoj za tem pa je za novo razburjenje poskrbel Jaka Blažič. S trojko je Union Olimpijo 20 sekund pred koncem znova pripeljal na minus dva. Krka je v nekaj sekundah izgubila žogo in Union Olimpija je imela kar naenkrat priložnost za podaljšek oziroma zmago. Stvari je v svoje roke vzel Blažič in v zadnji sekundi zgrešil trojko z zmago.

IZJAVE PO TEKMI:

Miro Alilović, trener Uniona Olimpije:
"V končnici nam je sreča obrnila hrbet, res pa je, da bi lahko odigrali nekoliko drugače. Znova nismo uspeli kontrolirati Krkinega skoka v napadu, mi pa katastrofalno izvajali proste mete. Pred tretjo tekmo je vprašanje le, ali bodo fantje verjeli v pet tekem, ali pa so z glavami že na počitnicah."

Dražen Bubnić, košarkar Uniona Olimpije:
"Začeli smo slabo. Krka si je ustvarila prednost, ki jo je nato zadržala. Nekajkrat smo bili blizu, a z lastnimi napakami zapravili priložnosti, nasprotnikom pa tako dovolili, da se znova oddaljilo. Tu smo potrošili ogromno energije. Na koncu smo imeli met za zmago, a ga na žalost nismo zadeli."

Gašper Potočnik, trener Krke:

"Večji del tekme smo bili boljši nasprotnik. Igrali smo dobro obrambo in kontrolirali skok. To sta bila ključna elementa na tej tekmi. V zaključku tekme smo z nekaj napačnimi odločitvami in izgubljenimi žogami tekmo pripeljali v izenačeno končnico, a je bila sreča na naši strani. Po tekmi šteje le zmaga ter naše vodstvo v finalnem nizu Lige Telemach z 2:0, za kar bi čestital fantom."

Edo Murić, košarkar Krke:
"Skozi celotno tekmo smo kazali boljšo igro od nasprotnikov. Ti so v končnici šli na vse ali nič, saj niso imeli kaj izgubiti. V takšnem primeru je težko igrati proti tekmecu. Zadeli so nekaj težkih metov, a mislim, da ni nič narobe, če zmaga potuje z nami v Novo mesto."

Že odigrano, 1. tekma, ponedeljek, 13. maja:

KRKA : UNION OLIMPIJA 81:68 (15:18, 22:17, 26:20, 18:13)

VEČ O TEKMI

3. tekma, petek, 17. maja, ob 20.00:
KRKA : UNION OLIMPIJA

Morebitna 4. tekma, ponedeljek, 20. maja, ob 18.00:
UNION OLIMPIJA : KRKA

Morebitna 5. tekma, sreda, 22. maja, ob 20.00:
KRKA : UNION OLIMPIJA