Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport London, Soči

Londonski maraton bo, Rusija krepi varovanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.04.2013 17:51

Rusija je po ponedeljkovem bombnem napadu na maraton v Bostonu danes napovedala, da bo že s 1. junijem okrepila varnost pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014. V Londonu, ki bo v nedeljo prizorišče naslednjega velikega maratona, pa so medtem zatrdili, da ga bodo izvedli kljub napadu v Bostonu, bodo pa še enkrat preverili varovanje.

Napad v Bostonu je bil "veliko svarilo", so ocenili v Moskvi ob odločitvi, da okrepijo varnost pred olimpijado v Sočiju kar osem mesecev pred njenim začetkom. Rusija mora biti izjemno pozorna na varnost na dogodkih, ki prinašajo veliko pozornost ljudi v svetu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister za šport Vitalij Mutko.

"Za Rusijo, ki bo kmalu gostila večje število športnih dogodkov, je bilo to resno opozorilo," je dejal v odzivu na napad v Bostonu. "Seveda zato krepimo varnostne ukrepe," je dodal za rusko tiskovno agencijo Ria novosti.

Ob olimpijskih igrah v Sočiju se namreč Rusija pripravlja tudi na svetovno nogometno prvenstvo leta 2018, že letos poleti pa bo v Moskvi gostila tudi svetovno atletsko prvenstvo, v Kazanu pa univerzijado.

Kot je še pojasnil Mutko, so dodatno varovanje odredili na 29 športnih objektih v Sočiju. Za to so se sicer odločili že pred napadom na maratonce v Bostonu, je še dodal.

Črnomorsko rusko letovišče Soči sicer leži v bližini nemirnih ruskih kavkaških republik Čečenija in Dagestan, kjer je nasilje praktično stalnica. Leta 2011 so ruske oblasti tudi sporočile, da so odkrile načrte za velik teroristični napad na Soči, ki naj bi ga med olimpijado izvedli islamski skrajneži s Kavkaza.

Ob Rusiji so sicer danes zaskrbljenost glede varovanja velikih športnih prireditev izrazili tudi v Londonu, ki bo prizorišče naslednjega velikega maratona. Kot so zatrdili organizatorji, bodo maraton to nedeljo izvedli po načrtih, čeprav so dogodki v Bostonu povzročili nemalo skrbi med predstavniki oblasti, še poroča AFP.

Odgovorni za varnost v državi, vključno z notranjo ministrico Thereso May so se zato danes sestali na izrednem sestanku glede izvedbe maratona po ulicah Londona. Kot je po srečanju zagotovil londonski župan Boris Johnson, so predvideni varnostni ukrepi "robustni", vendar pa je glede na dogodke v Bostonu "edino pravilno", da policija in organizatorji še enkrat preverijo, ali je varovanje ustrezno.

Londonski maraton, ki naj bi se ga udeležilo okoli 36.000 tekačev in okoli pol milijona gledalcev, je sicer za britanske oblasti že dlje časa možna tarča teroristov, zato so varnostni ukrepi precej strogi. Tudi sicer je varovanje velikih športnih dogodkov v Veliki Britaniji na visoki ravni že vse od terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001 in napadov na londonsko podzemno železnico leta 2005, ko je bilo ubitih 52 ljudi, so še zagotovile oblasti.