Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Semmering

Mazejeva osvojila 999. točko letos

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.12.2012 15:54

Črnjanka Tina Maze, vodilna v svetovnem pokalu alpskih smučark v sezoni, je na veleslalomu na Semmeringu zasedla drugo mesto. Premagala jo je le Avstrijka Anna Fenninger, ki je bila pred Mazejevo sekundo in 11 stotink. Tretja je bila Francozinja Tessa Worley (+ 1,18).

Preostali Slovenki se nista uvrstili v finalno vožnjo; Ana Drev je končala na 35. mestu, Tina Robnik pa je bila 53.

"Anna je bila danes resnično nepremagljiva, toda tudi za mano je zelo lep in uspešen dan," pa je dejala Mazejeva, ki je bila v tej zimi vselej med prvo veleslalomsko trojico; poleg štirih zmag ima še drugo in tretje mesto. To pomeni, da ima po šestih od devetih tekem v disciplini že skoraj 200 točk prednosti; drugouvrščena Kathrin Zettel iz Avstrije je zbrala 342 točk. Mazejeva ima skupno že 999 točk; Höfl-Riescheva je še bolj zaostala na drugem mestu in ima sedaj 582 točk, skoraj pol manj od najboljše slovenske smučarke, ki je videti neustavljiva.

Tina Maze je bila tretja po prvi vožnji in za vodilno Anno Fenninger zaostajala devet desetink. Druga je bila Tessa Worley, ki je prav tako zaostajala že več kot pol sekunde (+0,56), četrta Nemka Maria Höfl-Riesch (+1,14), šesta pa njena rojakinja in olimpijska veleslalomska zmagovalka Viktoria Rebensburg (+1,25). Slednja je bila pred tekmo edina, ki je poleg Mazejeve še zmagala v tej disciplini v tej zimi.

Rebensburgova je prevzela vodstvo po finalni vožnji, Maria Höfl-Riesch pa jo je ugnala za 24 stotink. Prav tolikšna pa je bila prednost Mazejeve pred Höfl-Rieschevo. Po pičlih 16 sekundah finala je prednost narasla na 61 stotink, pa sredi proge padla na vsega 17 stotink. Ko je že kazalo, da bo največja tekmica Mazejeve v dosedanjem poteku zime za končno skupno zmago zelo nevarna, pa je Črnjanka izvrstno odpeljala spodnji del in Nemko prehitela za 57 stotink. Worleyjeva je bila podobno hitra kot Mazejeva, razlika v prid slovenski smučarki je na koncu znašala vsega osem stotink.


Na startu je bila le še Fenningerjeva, ki je bila daleč najboljša v tem dnevu in je poleg Mazejeve, ki je slavila štirikrat, postala tretja veleslalomska zmagovalka zime. Na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu je stopila drugič, natančno leto dni po premiernem slavju; 28. decembra 2011 je v Lienzu vse ugnala prav tako v veleslalomu. "Na treningih sem si pridobila zelo veliko samozavesti. To je bil ključ do današnje zmage," je pojasnila Fenningerjeva.

Za preostali slovenski tabor se tekma ni razpletla po željah. Ani Drev se po neuspešnem nastopu prvič v sezoni ni uspelo uvrstiti v finalno veleslalomsko vožnjo in je trideseterico zgrešila za 37 stotink.

Tekmovalni premor si je vzela Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, ki se bo v belo karavano vrnila šele po novem letu. Svetovni pokal se bo v tem letu za ženske končal v soboto z nočnim slalomom na Semmeringu, nato pa se bodo tekmovalke in tekmovalci znova pomerili 1. januarja na paralelni tekmi v Münchnu.