Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Sevilla

Messi z največ zlatimi goli

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.12.2012 09:49

Nogometaš Barcelone Lionel Messi je sinoči dosegel nov mejnik.

Na nedeljski tekmi španskega prvenstva proti Realu Betisu (2:1) je Argentinec presegel kar 40 let star rekord po številu zadetkov v enem letu, ki ga je imel vse od leta 1972 "v lasti" Nemec Gerd Müller, ki je v eni sezoni zabil 85 golov. Messi je dosegel 85. in nato še 86. gol.

Petindvajsetletnik iz argentinskega Rosaria pa je na poti še k enemu izjemnemu dosežku - postane lahko prvi nogometaš v zgodovini, ki bi mu uspelo še četrtič zapored osvojiti nagrado zlata žoga za najboljšega nogometaša na svetu. Januarja ko bosta Fifa in magazin France Football podeljevala nagrado, se lahko zgodi, da bo Messi prehitel Francoza Michela Platinija, ki je do zdaj ob njem edini, ki je trikrat zapored osvojil zlato žogo. Prav tako bo bržkone prehitel nizozemski legendi nekoč v vrstah Barce Johana Cruyffa in Marca van Bastna, ki imata oba po tri omenjene nagrade.

"Messi bo spet nogometaš leta in postal bo igralec, ki bo osvojil največ zlatih žog v zgodovini," napoveduje Cruyff: "Osvojil bo še peto, šesto, sedmo zlato žogo. Nima namreč primerjave. On pač igra v svoji ligi." Messi že ima v žepu tri naslove v ligi prvakov in pet naslovov španskega prvaka v la ligi, z Barcelono pa je dvakrat osvojil tudi klubsko svetovno prvenstvo ter je s skupaj 283 zadetki najboljši strelec Barcelone.

Messijev soigralec Andres Iniesta je sodeloval pri obeh sinočnjih zadetkih proti Betisu, Messi pa je po tekmi dejal, da bi bil zelo vesel, če bi zlato žogo osvojil Iniesta. "Če je zlata žoga namenjena Andresu, bi bil zanj izjemno vesel, saj si jo zasluži za vse, kar nam pokaže iz tekme v tekmo," je dejal Messi o bližnji podelitvi nagrad.

Messi je sinoči najprej v 16. minuti na pomembni prvenstveni tekmi proti petouvrščeni ekipi Betisu iz Seville izenačil Müllerjev rekord, deset minut pozneje pa je povišal na 2:0 ter se vnovič vpisal v nogometno zgodovino. A na sinočnji tekmi se za katalonskega velikana, vodilni klub v primeri division, vse le ni izšlo po željah, saj sta tako Cesc Fabregas kot Carles Puyol odšepala z igrišča s poškodbo mišice. Fabregas bo zaradi poškodbe stegenske mišice odstoten kar tri do štiri tedne, so sporočili iz klubskega vodstva.

Kljub rekordnemu dosežku pa je Messi po tekmi le skromno skomignil z rameni. "Rekord je lep dosežek, vendar pa je meni osebno pomembnejše zmagovati z ekipo, s katero smo ohranili prednost v prvenstvu. Nikoli ni lahko zmagati na gostovanju pri Betisu. To je bila za nas pomembna zmaga in vesel sem, da smo ostali na zmagoviti poti," je dejal argentinski zvezdnik, že vrsto let tudi Unicefov ambasador, in dodal: "Ves čas poudarjam, da so moji cilji v nogometu vezani na moštvo: želim si spet osvojiti la ligo, ligo prvakov in kraljevi pokal."

Messi je svojih 86 golov dosegel na 66 tekmah za Barco in argentinsko izbrano vrsto (74 jih je zabil v dresu blaugrane, 12 pa v sinje modrem), medtem ko je Müller pred 40 leti svojih 85 golov dosegel v 60 tekmah za Bayern München in zahodnonemško reprezentanco.

Trener Barcelone Tito Vilanova, ki je ekipo popeljal do rekordnega začetka v domačem prvenstvu, je o dosežku v šali dejal: "Upam, da ima Leo v nogah še kaj golov, saj je še mlad. Mislim, da nikoli več ne bomo videli igralca takšnega kova. Ne le zaradi njegove sposobnosti zabijanja golov, temveč tudi zato, ker zna podajati, zna igrati v obrambi in enostavno razume igro. On je globalni, svetovni zvezdnik zato, ker ima vse, kar potrebuje dober nogometaš, za nameček pa razume nogomet. V drugem polčasu smo ga potrebovali kot pomoč obrambi in na igrišču je prikazal ravno to."