tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

Šport Novo mesto

Pred vrati Martin in 0,0 šofer

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2012 10:54

Po Sloveniji se začenja tretji del preventivne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev za manj alkohola na cestah. Do sobote bodo aktivnosti policistov osredotočene na martinovanje in prireditve, na katerih se zbirajo mladi.

Namen akcije je zmanjšati škodljivo rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki so posledica uživanja teh snovi.

Glede na izkušnje in podatke o vožnji pod vplivom omenjenih snovi so problematični zlasti konci tedna oziroma petki in sobote ter nočni čas. Zato se bodo policisti usmerili predvsem na lokalne prireditve, na katerih se zbirajo mladi.

Javna agencija za varnost prometa bo med akcijo kandidate opozarjala na nezdružljivost vožnje in alkohola, drog ter drugih psihoaktivnih snovi in bo na izpitnih centrih po Sloveniji razdeljevala tudi preventivno gradivo.

Da bi tudi letos zmanjšali število žrtev nesreč, povezanih z alkoholom, je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Ministrstvo za zdravje zato poziva vse, da pred vožnjo in med njo ne uživajo alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju ter da naj tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu s trezno glavo.

Hkrati pozivajo organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Akcijo sicer koordinira ministrstvo za zdravje v okviru resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012–2021.

Vodja Sektorja prometne policije GPU Ivan Kapun