reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Nm

Prvak iz Šentjerneja, Brežičani z dvema medaljama

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.02.2013 22:02

Karateisti iz Karate Kluba Obzorje Brežice z dvema medaljama z državnega prvenstva za člane in veterane. Franjo Horn iz karate kluba Krka iz Šentjerneja osvojil naslov državnega prvaka in zlato medaljo med veterani.

V soboto je Karate zveze Slovenije, v sodelovanju s tehničnim organizatorjem Karate klubom Žalec v Športni dvorani OŠ Žalec organizirala Državno prvenstvo za člane in članice ter veterane in veteranke. Med člani je nastopilo 32 slovenskih klubov s 66 tekmovalci, predstavnike med konkurenco veteranov pa je imelo 15 slovenskih klubov s 30 tekmovalci. Med članicami je prvič lahko nastopila tudi mlada brežičanka Nastja Galič, veteransko ekipo karateistov iz Brežic pa je zastopala močna pet članska ekipa. Medalji sta tokrat osvojila Feđa Markovič med veterani in Metka Galič med veterankami.

Tekmovanje se je pričelo z najbolj prestižnimi kategorijami kat absolutno, kjer imajo pravico nastopa vsi registrirani tekmovalci nad 16 let. Nastji Galič, ki je te dni iz kadetske v mladinsko kategorijo prestopila ravno zaradi dopolnjenih 16 let, je bil to prvi nastop v članski kategoriji, ki pa ga je kljub mladosti in izjemno težki konkurenci opravila več kot odlično. Po prvi izjemo lepi izvedbi kate Seienchin in zmagi s 5 : 0 se je prebila v četrtfinale, kjer je izvajala kato Seipai, žal pa ji je tokrat proti Azri Golač zmanjkalo nekaj sodniške naklonjenosti in je tako na svojem prvem članskem prvenstvu kot najmlajša udeleženka ostala izven boja za medalje. Nastja, ki se te dni pripravlja za nastop v mladinski konkurenci na svetovnem prvenstvu v italijanski Veroni, je ponovno dokazala, da ima vse možnosti, da v prihodnje zasede najvišja mesta tudi v članski konkurenci.

Med mlajšimi veterani pod 50 let je zelo lepo nastopil Feđa Markovič, ki se je uspel v repasažu prebiti do bronaste kolajne. Vztrajno delo in dober občutek za izvedbo Gojyu-Ryu kat sta že na začetku postavila Feđo med favorite, kar je s svojimi izvedbami tudi opravičil.

V konkurenci mlajših veterank pod 50 let sta uspešno nastopili Mateja Petančič in Metka Galič. Izvajali sta kati Saifa in Shishochin, uspešnejša pa je bila tokrat Metka Galič, ki se ji je v repasažu po izgubljeni borbi proti kasnejši državni prvakinji Šefki Golač uspelo prebiti do bronaste kolajne. Mateja tokrat žal ni dobila priložnosti v repasažu.

Med najbolj zanimivimi pa je bila tokrat kategorija veteranov nad 50 let, kjer je bilo moč videti izvrstne predstave starejših katašev, ki se lahko v marsičem kosajo ali celo presegajo mnogo mlajše kategorije. Za Brežičane sta nastopila Hrvoje Teo Oršanič in Dubravko Smirić. Oba sta opravila solidne nastope v prvem kolu, čeprav sta po rezultatih izgubila dvoboje, sta pokazala lepe izvedbe kat. V repasažu je dobil priložnost predsednik KK Obzorje Brežice Hrvoje Teo Oršanič, ki je izvedel kato Saifo (trganje in lomljenje tal). Kato je izvedel na tradicionalen okinavski način, za medaljo pa mu je zmanjkalo nekaj dodatne eksplozivnosti.

Z uspešnim nastopom kar šest članske ekipe so Brežičani dokazali, da je v Posavju karate izredno priljubljen šport, ki tudi starejšim generacijam omogoča ohranjanje fizične in psihične kondicije ter dobro počutje v zrelejših letih. Poleg tega treningi karateja omogočajo sprostitev, druženje, skrb za zdravo in polno življenje ter aktivno prispevajo k boljši medgeneracijski povezanosti v časih, ko je to še posebej pomembno. Ob tem velja pohvaliti idejnega vodjo in trenerja starejše ekipe Christiana Kajtno, ki s svojim zgledom, spodbudo, organizacijo in vizionarstvom pa tudi ob pomoči ostalih trenerjev, staršev in sponzorjev uspešno vodi klub, tekmovalne in ostale skupine ter skrbi za finančno stabilnost in dobre pogoje za trening, kar je v teh težkih recesijskih časih svetel zgled za vsa ostala društva in klube.