ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Ljubljana

Slaviša Stojanović nič več selektor Slovenije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.12.2012 21:26

Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je po neuspešnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 sporazumno prekinil pogodbo z Nogometno zvezo Slovenije, so potrdili z NZS.

"Kvalifikacije za SP se niso pričele po naših željah in pričakovanjih. Kot selektorju mi je žal, da nam nekatere okoliščine res niso šle na roko in se čutim odgovornega za trenutne rezultate. Prav tako sem prepričan, da je Slovenija na poti, da dobi novo izredno uspešno reprezentanco. Rad bi se zahvalil NZS za čast in ponujeno priložnost in korektnost v sodelovanju do zadnjega dne. Reprezentantom in reprezentanci pa želim veliko sreče, medsebojnega razumevanja in podpore na vseh ravneh," je po prekinitvi sodelovanja v izjavi za javnost povedal Stojanović.

Stojanović, ki je pred dnevi dopolnil 43 let, je na selektorskem mestu nasledil Matjaža Keka. Za prvega moža slovenske vrste so ga člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije potrdili 24. oktobra 2011.

Stojanović je v tem času Slovenijo vodil na devetih tekmah. Od tega jih je bilo pet prijateljskih, prva proti ZDA (2:3), druga proti Škotski (1:1), tretja proti Grčiji (1:1), četrta proti Romuniji (4:3), zadnja pa pred slabim mesecem proti Makedoniji (2:3).

Septembra pa je slovenska vrsta začela tudi nov cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014, ki bo v Braziliji. Po štirih tekmah je slovenska vrsta v nezavidljivem položaju. V skupini E je na predzadnjem mestu. Premagala je zgolj Ciper (2:1), izgubila pa doma proti Švici (0:2) ter v gosteh proti Norveški (1:2) in Albaniji (0:1). Vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi.

Kritiki so Stojanoviću, ki je bil po Zdenku Verdeniku, Bojanu Prašnikarju, Srečku Katancu, Branku Oblaku in Keku šesti selektor slovenske izbrane vrste, ob "prehitrem slovesu" Roberta Korena in Milivoja Novakovića med drugim očitali tudi to, da mu v slabem letu ni uspelo sestaviti trdnega jedra izbrane vrste in da ni zgradil igre, ki bi navijačem vzbujala optimizem. Tudi zaradi objektivnih razlogov je namreč na zelenici preizkušal različne sestave, ki pa niso dale želenih rezultatov.

V Srbiji rojeni "Slave", ki je kot vezist nekdaj igral za Slovan, Ljubljano, Celje in Vevče, je trenersko kariero začel leta 1998, ko je v Slovanu prevzel vodenje mladinskih vrst. Tri leta pozneje se je preselil k drugoligašu Livarju, poleti leta 2002 pa je postal glavni trener takrat še drugoligaša Domžal, s katerim je pozneje osvojil dva naslova državnih prvakov, dvakrat je bil podprvak, enkrat pa je osvojil superpokal.

Zadnja trenerska postaja v Sloveniji je bilo Celje, ki ga je po eni sezoni zaradi neurejenih razmer v klubu zapustil. Nazadnje je Stojanović od leta 2009 do septembra 2011 deloval v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil pomočnik selektorja Srečka Katanca.

Prav slednjega pa bi mnogi radi videli kot Stojanovićevega naslednika na klopi slovenske članske reprezentance. Katanec je z njo že doživel velike uspehe, popeljal jo je tudi na EP 2000 in SP 2002, v zadnjih dneh pa se je po poročanju časnika Delo tudi že sestal s predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom. Do dogovora naj bi bilo sicer še daleč, morda pa bo (tudi) glede reprezentančne prihodnosti več jasnega že v sredo, ko bo na sporedu seja IO NZS, ali pa 17. decembra, ko bo na Brdu pri Kranju tradicionalno novoletno srečanje NZS.