kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Tirana

Slovenci z riževega polja brez točk

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 05:22

Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacij za SP 2014 v Tirani izgubila proti Albaniji z 0:1.

Slovenska vrsta bo naslednjo tekmo kvalifikacij igrala 22. marca prihodnje leto, ko bo gostila Islandijo.

Izbranci Slaviše Stojanovića so v Tirano prišli z namenom vzeti vsaj točko, ki bi ohranila upe po Braziliji. Zavedali so se, da na stadionu Qemal Stafa do nje ne bodo prišli z "umiranjem od lepote", saj prave igre po tleh na od deževja omehčanem igrišču ni bilo pričakovati. Če se je slednje dejansko uresničilo in je bila igra za oko ne ravno prijetna, pa se glavna želja slovenskih nogometašev ni. Po Švici doma in Norveški v gosteh so tokrat praznih rok ostali še v albanskem glavnem mestu. Zdaj za vodilno Švico zaostajajo za sedem, za drugo Norveško pa za štiri točke. Slovensko vrsto letos čaka še en prijateljski obračun, bržčas 14. novembra v Skopju z Makedonijo.

Stojanović je današnjo tekmo pričakovano začel z Dominicom Marohom, ki je v osrčju obrambe zamenjal kaznovanega Boštjana Cesarja, druga sprememba v ekipi v primerjavi s petkovo tekmo proti Cipru pa je nastop Aleša Mertlja, ki je zaigral namesto Jasmina Kurtića na mestu zadnjega veznega igralca. Slovenski selektor je v napad poslal dvojico Tim Matavž-Zlatko Dedić.

Na težkem igrišču, ki ga je večino dneva in občasno tudi zelo izdatno med samo tekmo močil dež, so bili uvodoma za odtenek odločnejši gostitelji, ki pa Samirja Handanovića niso preveč ogrožali. Še najnevarnejši je bil poskus Armanda Sadikuja v drugi minuti z 20 metrov, ki pa ga je slovenski vratar brez večjih težav ukrotil.


Drugače pa je bilo v 36. minuti, ko so domači povedli. Po podaji Emiljana Vile z leve strani je ob Bojanu Jokiću z glavo zadel Odise Roshi. Slovenci v prvem polčasu niso imeli izrazitih priložnosti, bolj so se na spolzkem terenu osredotočali za strele od daleč (Dedić 15., Andraž Kirm 19. in Matavž 35.), ki pa so bili bolj ali manj lahek plen Etrita Berishe.

V uvodu drugega polčasa, v katerem je bilo igrišče že katastrofalno in je bilo že skoraj bolj primerno za sajenje riža kot pa igranje nogometa, so Albanci sprožili dva nevarna strela prek Vile in Roshija, a je prvi meril malce premalo natančno, drugemu pa je Handanović strel obranil. V 59. minuti je Stojanović osvežil napad z debitantom Džengisom Čavuševićem, ki je vstopil namesto Dedića, vendar tudi to ni pomagalo slovenski igri.

Kmalu zatem so imeli Albanci, ki so v teh trenutkih kar konkretno pritiskali, v eni akciji dve priložnosti, najprej je strel Roshija izvrstno obranil Handanović, do odbite žoge je prišel Hamdi Salihi, a mu je veselje po strelu z dobrih desetih metrov z dobrim posredovanjem preprečil Maroh. Slabih 20 minut pred tekmo je slovenski selektor vpoklical Mirnesa Šišića in malce zatem še Kevina Kampla, nakar je slovenska vrsta odločneje zaigrala na albanski polovici, a do pravega zaključnega strela ji nikakor ni uspelo priti, tako da je ostalo pri minimalni zmagi domače reprezentance.