Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Chartres

Slovenska štafeta merilo za svet

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.11.2012 13:43

Slovenija si je na plavalnem evropskem prvenstvu v Chartresu priborila še peti petkov finalni nastop.

V predtekmovanju se je v finale mešanih moško-ženskih štafet Slovenija prebila s prvim dosežkom predtekmovanja in obenem najboljšim izidom vseh časov na svetu - 1:40,44 minute.

Gre za novo disciplino na EP, v kateri so slovenski plavalci dokazali izjemen štafetni duh in se prebili v krog favoritov za medalje, a gre pričakovati, da bodo tekmeci iz Norveške, Italije, Češke, Nemčije, Estonije, Belorusije in Francije popoldan hitrejši, a tudi slovenski plavalci bodo popoldan poskušali najti še nekaj rezerv. Najbližje so bili Slovencem dopoldan Norvežani, ki so zaostali vsega 15 stotink sekunde.

Mešana moško-ženska štafeta je novost na letošnjem evropskem prvenstvu, testno pa jo je Mednarodna plavalna zveza izvajala že na svetovnem pokalu. Doslej so v zgodovini najhitreje plavali Američani Kylie Stewart, Jessica Hardy, Tom Shields in Anthony Ervin, ki so konec oktobra v Berlinu dosegli izid 1:40,49. Slovenci so bili davi kljub slabim predajam še pet stotink sekunde hitrejši.

Maksimum je v štafeti iztisnila že izkušena triglavanka Anja Čarman, ki je s 27,39 v hrbtnem slogu izboljšala tudi lasten državni rekord iz leta 2010 za 13 stotink sekunde. "Res super dosežek, osebni rekord. Sicer pa je ta štafeta res nekaj novega, bilo je fino, za vse nas je bilo to prvič in res lepa popestritev dneva in prvenstva. Komaj čakam finale, a mislim, da bodo najboljši popoldan hitrejši, mi zjutraj nismo imeli kaj špekulitrati."

Ne povsem zdravi koroški orjak Damir Dugonjič je s 25,58 na 50 prsno z letečim startom osebni rekord na 50 prsno "premagal" za 76 stotink sekunde in ujel večino tekmecev, ki so začeli z moško predajo. Več o izidu Dugonjiča pove podatek, da je evropski rekord Italijana Fabia Scozzolija 26,11 sekunde. "Res je 'fajn' in zelo zanimivo, ker do konca ne veš, kako se bo razpletlo. Dobro je bilo tudi, ker sem startal z zaostankom in lovil tekmece, kar rad počnem. Kot celota smo plavali dobro, super," je o plavanju povedal Damir Dugonjič in dodal: "Moja prva štafeta, kjer sem plaval 50 prsno."

Ilirijan Peter Mankoč je bil od osebnega rekorda v delfinu z 22,57 hitrejši za pol sekunde in to kljub dejstvu, da je na predaji kot "najstarejši Slovenec" porabil kar štiri desetinke sekunde. "Dugi je bil tako hiter, da sem si vzel čas in šel na zanesljivo predajo. Sam izid pa bi morda kljub temu zadostoval celo za medaljo v solo nastopu in to je moj najboljši izid vseh časov v delfinu. Za štafeto se to tako dela."

Mlada 15-letna Velenjčanka Nastja Govejšek pa je v kravlu prekosila samo sebe in se ni prestrašila zadnjih moških predaj z dvometrskimi tekmeci. Z dosežkom 24,90 je bila od svojega osebnega rekorda hitrejša natančno sedem desetink, a posamični rekordi, izjema je prvonastopajoča Čarmanova, zaradi letečega starta na štejejo. "Naredili so mi toliko prednosti, da sem samo še sprintala. Dosežek pa je res lep obet za posamično tekmo," pa je sklenila redkobesedna Govejškova, ki je veliko bolj zgovorna v bazenu, kot pa pred mikrofoni.

Govejškova je že pred tem nastopila na 50 delfin in s 27,37 izboljšala osebni rekord in se uvrstila na 24. mesto. Osebni rekord je na 100 mešano ob 25. mestu odplavala tudi triglavanka Pia Pavlič, takoj nato pa še Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde na 200 prsno. Njen izid 2:25,83 je zadostoval za 13. mesto: "Za zjutraj super, zdaj grem na 100 prsno odkrito na finale." Manj zadovoljna pa je bila ilirijanka Tanja Šmid, ki si je 200 prsno želela več od izida 2:25,56 in 12. mesta, saj je hotela v popoldanski finale: "Imela sem dober občutek, a bile smo vse tako skupaj. Ne vem, kaj naj rečem. Nič ni bilo narobe, samo ni bilo dovolj hitro. Za zjutraj sicer ni bilo slabo, a rada bi plavala popoldan."

Zelo vesel je bil nad osebnim rekordom 49,69 in 36. mestom na 100 prosto tudi mladi Velenjčan Žiga Cerkovnik, potarnal je le nad dejstvom, da se mu je mladinski državni rekord Jerneja Godca izmuznil za dve stotinki sekunde. Uspešen slovenski dan je z osebnim rekordom 8:34,60 na 800 prosto in tretjim mestom jutranjega programa, skupno bržkone 11. mestom v Evropi, zaokrožila Ilirijanka Špela Bohinc.

Že v četrtek so si petkove finale priplavali Dugonjić na 100 prsno, v tej disciplini bo branil lansko srebro s prvenstva v Szczecinu, Čarmanova na 100 hrbtno in Mankoč na 100 delfin. V polfinalu so vsi dosegli peti čas, predvsem Dugonjić in Mankoč pa se spogledujeta z medaljo. Tjaša Oder, mladinska svetovna prvakinja, se je v finale na 800 prosto uvrstila neposredno.