900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Barcelona

SLOVENSKI ROKOMETAŠI V ČETRTFINALU

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.01.2013 20:32

Slovenska rokometna reprezentanca se je uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva v Španiji. Egipčane so v osmini finala ugnali z rezultatom 31:26. Njihovi tekmeci za preboj v polfinale bodo Rusi.

Poleg Slovenije si je danes četrtfinale svetovnega prvenstva v Španiji zagotovila tudi domača reprezentanca. Španci so bili v osmini finala v Zaragozi prepričljivo boljši od Srbije z 31:20 (20:12). V četrtfinalu čaka Špance reprezentanca Nemčije.

Slovenija je v Barceloni premagala Egipt z 31:26 (19:11) in si zagotovila četrtfinale proti Rusiji.

Slovenska izbrana vrsta je na najboljši možni način unovčila svojo nagrado iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Po težko izborjenem prvem mestu v Zaragozi, kjer je premagala Savdsko Arabijo, Južno Korejo, Poljsko, Belorusijo in Srbijo, je v današnji tekmi osmine finala v Barceloni po igri, polni nihanj, na kolena položila še Egipt, z uvrstitvijo v četrtfinale pa izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred šestimi leti v Nemčiji je zasedla končno deseto mesto, na tem svetovnem prvenstvu pa ima odprto pot do polfinala. V četrtfinalu, ki se bo v sredo, 23. januarja, v Barceloni bržčas pričel ob 18.15 - prireditelji turnirja še niso določili natančnega sporeda - se bo pomerila z Rusijo, ki je v osmini finala z gromozanskimi težavami strla odpor Brazilije s 27:26.

Uvodne minute slovenskih rokometašev na izjemno pomembnem dvoboju so bile podobne komornemu vzdušju v mogočni dvorani olimpijskega kompleksa na Montjuicu. Uvodni postavi selektorja Borisa Deniča - v vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega napadalca Matej Gaber, na zunanjih Uroš Zorman, Jure Dolenec in Sebastian Skube, slednjega je v obrambi menjal Uroš Bundalo - je bila preveč pod vlivom pomembnosti dvoboja, to se je predvsem videlo v napadu, kjer igra ni hotela steči.

Navkljub nekaterim neizkoriščenim priložnostim iz čistih položajev in (pol)nasprotnih napadov so bili afriški tekmeci vendarle pod slovenskim nadzorom, predvsem pa zaslugi bravuroznih obramb vratarja Škofa. Denič je z neprestanim dovajanjem sveže moči osveževal slovensko igro, ki si je prvo prednost dveh golov priigrala v 16. minuti (7:5), dve minuti pozneje pa po zadetkih Marka Bezjaka in Gajića iz nasprotnih napadov povišala na 9:5.

Bolj se je bližal konec polčasa, bolj je bila očitna slovenska premoč. Zaloga v zadetkih je bila iz minute v minuto vse bolj izrazita, zanjo pa si največ zaslug lasti takoimenovani "drugi slovenski rokometni val", oziroma igralci s klopi. Slovenija je v 22. minuti po golu Vida Kavtičnika povišala na 12:7. Slovenski "stampedo" v katalonski prestolnici pa se je proti afriškemu tekmecu nadaljeval tudi po egipčanski minuti odmora, ko so Gašper Marguč, Miha Žvižej in Jure Dobelšek v 25. minuti povišali na 15:8, na velik odmor pa so odšli z 19:11.

Medel slovenski začetek v začetku drugega polčasa in egipčanski delni izid 3:0 je Denič že v tretji minuti nadaljevanja prekinil z minuto odmora, po njej pa je dvoboj v dvorani Sant Jordi vendarle krenil v pravo smer. Slovenski rokometaši so se znova razleteli na igrišču, prevzeli nadzor na igrišču in v 41. minuti povišali na 25:16.

Po tej visoki prednosti so slovenski rokometaši povsem "zamrznili", Egipčani pa so se po delnem izidu 6:0 v 46. minuti približali na le tri gole zaostanka (25:22). Denič je še drugič na tekmi zahteval minuto odmora. A njegova varovance je že zagrabila panika, igra je bila polna napak, neizkoriščeni sta ostali še dve sedemmetrovki - zapravila sta jih Marguč in Dolenec -, afriški rokometaši pa so se jim medtem v 50. minuti približali le na dva gola zaostanka (26:24). V zadnjih desetih minutah so vendarle strnili svoje vrste in navkljub ne preveč prepričljivi igri prišli do zmage in zgodovinske uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva, kjer jih čakajo v zadnjem obdobju malce speči, a izjemno nevarni Rusi.