Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Krško

Speedway Grand Prix ponovno v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2012 19:13

Iz Posavja prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje motošporta v Sloveniji. Prihodnje leto bo 7. septembra na stadionu Matije Gubca v Krškem spet dirka najvišjega razreda v tem športu.

AMD Krško je po treh letih premora podpisalo pogodbo z britanskim organizatorjem serije Speedway Grand Prix.

To pomeni, da bo septembra 2013 na sporedu že deveta izvedba dirke za VN Slovenije.

"Po trdih pogajanjih, ki jih je zagotovo še dodatno vzpodbudila neposredna uvrstitev Mateja Žagarja v serijo SGP serijo prihodnje leto, smo pravkar podpisali pogodbo in s tem Krško in Slovenijo vračamo tja, kamor spada. Ne elitni zemljevid speedwayske formule 1," je podpis pospremila predsednica društva Violeta Freeland ter dodala: "Zadovoljni smo s pogoji, ki so glede na trenutno gospodarsko stanje precej primernejši od tega, kar so nam promotorji serije ponujali v prejšnjih letih, tudi termin se nam zdi odličen, z delom in pripravami na dirko pa izjemno motivirani pričenjamo že danes in hkrati verjamemo, da bomo za ta največji motošportni dogodek na naših tleh naleteli na posluh tako pri gledalcih kot zvestih sponzorjih."

Krško je tako dobesedno izrinilo iz koledarja hrvaški Goričan, ki je takšno dirko gostil zadnja tri leta. Goričan je sicer zaradi uspešnih kvalifikacij na dirki GP Challenge postal srečno prizorišče tudi za Mateja Žagarja, ki pa je nad ponovno uvedbo dirke za VN Slovenije navdušen: "Krško je proga, ki jo imam zelo rad, na njej tudi precej treniram, spominjam pa se je tudi kot mesto, kjer sem leta 2005 prvič stal na stopničkah ene od dirk za VN," je svoje občutke opisal Žagar in dodal: "Bi mi bilo seveda všeč, če bi bil na koledarju zaradi bližine in poznavanja proge tudi Goričan, a v primeru izbire med obema je jasno, da je moj nesporen favorit Krško in dirka pred slovenskimi navijači!"

Naporna sezona 12 dirk, ki bodo na koncu dale novega svetovnega prvaka, se bo podobno kot letos pričela že 23. marca v novozelandskem Aucklandu. Dirka v Krškem bo deseta, ob Goričanu pa je iz koledarja izpadel tudi poljski Leszno, ki ga je nadomestil prav tako poljski Bydgoszcz. Najboljša svetovna petnajsterica se bo znova pomerila tudi v Daugavpilsu na VN Latvije, ena najspektakularnejših novosti pa bo zagotovo dirka za VN Švedske, ki bo dva tedna po VN Slovenije na novem stadionu Friends Arena sredi švedske prestolnice.

Ob koledarju dirk so znana tudi imena štirih voznikov, ki jim je promotor tekmovanja BSI podelil stalna startna mesta v naslednji sezoni. Ob nekdanjem svetovnem podprvak Poljaku Jaroslawu Hamplu, ki se mu letos predvsem zaradi poškodbe ni uspelo uvrstiti med najboljšo osmerico, bodo z vabili dirkali še dvakratni mladinski svetovni prvak Avstralec Darcy Ward, 22-letni Slovak Martin Vaculik, prva rezerva letošnje sezone, ki jo je kronal celo z zmago na svoji prvi dirki, ter Britanec Tai Woffinden.

Koledar serije SGP 2013:


23. marec: VN Nove Zelandije (Auckland)
20. april: VN Poljske (Bydgoszcz)
4. maj: VN Skandinavije (Göteborg)
18. maj: VN Češke (Praga)
1. junij: VN Velike Britanije (Cardiff)
15. junij: VN Poljske (Gorzow)
29. junij: VN Danske (Koebenhavn)
3. avgust: VN Italije (Terenzano)
17. avgust: VN Latvije (Daugavpils)
7. september: VN Slovenije (Krško)
21. september: VN Švedske (Stockholm)
5. oktober: VN Evrope (Torun, Poljska)