Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Lenzerheide

Tina še po ostale globuse

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.03.2013 19:22

Finale letošnje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju bo od srede do nedelje potekal v švicarskem kraju Lenzerheide, kamor je Tina Maze že pripotovala kot skupna in veleslalomska zmagovalka.

Kot prva v zgodovini lahko doseže prva mesta v seštevkih vseh disciplin in osvoji največ zmagovalnih stopničk v eni sezoni.

"Potrebno se bo osredotočiti na smuk, superveleslalom in slalom. To ni malo, vendar imamo vmes tudi prost dan. Prepričan sem, da bo Mazejeva osvojila točke, ki ji manjkajo. Torej, kot sem dejal, program je smuk, superveleslalom in slalom, kjer se Mazejeva še bori za skupne zmage, nato pa naj v veleslalomu naredi, kar hoče," je pred finalom dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Tina Maze je v tej zimi 22-krat prišla med prvo trojico in si trenutno po številu zmagovalnih stopničk prvo mesto deli z avstrijsko legendo Hermannom Maierjem, ki je rekord postavil v sezoni 1999/2000. Mazejeva v smukaškem seštevku svetovnega pokala le točko zaostaja za vodilno in poškodovano Američanko Lindsey Vonn.

Ženska smukaška tekma se bo v sredo začela ob 11.30, Mazejeva pa bo lovila svoje tretje stopničke v tej disciplini. Če bi ji to uspelo, bi ne le prišla do malega kristalnega globusa, ampak bi kot šele tretja v zgodovini osvojila najmanj po tri zmagovalne stopničke v štirih različnih disciplinah (veleslalom, slalom, superveleslalom in smuk). Doslej sta to dosegli le Avstrijka Annemarie Moser Pröll (1974/75) in Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80).

Mazejeva je v tej zimi zmagala na desetih tekmah in lahko postane peta v zgodovini, ki bi v eni sezoni osvojila 11 ali več zmag. To je doslej uspelo Moser Pröllovi, Švicarki Vreni Schneider, Švedinji Anji Pärson in Američanki Lindsey Vonn. Slednja je to storila dvakrat, Schneiderjeva pa ima s 14 zmagami v sezoni 1988/89 največ prvih mest med vsemi v eni zimi.

Slovenija, Avstrija in ZDA imajo po 22 zmagovalnih stopničk med alpskimi smučarkami v tej sezoni, za Slovenijo je to zmogla zgolj ena smučarka, za ZDA in Avstrijo pa po sedem različnih tekmovalk. Mazejeva ima v karieri 60 uvrstitev med prvo trojico v svetovnem pokalu in bi se v primeru sredinega uspeha na 14. mestu večne lestvice izenačila s Švedinjo Pernillo Wiberg.

ANDREA MASSI PRED FINALOM