900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Novo mesto

VIDEO: Fortin znova odpiral šampanjec v Novem mestu

Piše: KK Adria Mobil

Čas objave:
01.04.2018 20:02

Tudi na četrti izvedbi dirke za Veliko nagrado Adrie Mobil je slavil tuj kolesar, po sezoni 2016 je svojo drugo zmago v Novem mestu s šampanjcem zalil Italijan Filippo Fortin. Po dokaj mirni dirki in nekaj manjših pobegih je o zmagovalcu odločil sprint glavnine, čast domačih kolesarjev pa je rešil Žiga Grošelj, ki je osvojil 7. mesto.

Dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil je v svoji kratki zgodovini postala prava klasika in je z zahtevno traso in dobro organizacijo vedno bolj zanimiva za močne tuje ekipe. Na štartu je bilo 176 tekmovalcev iz 23 držav, za vse pa so bili največji preizkusi vzponi – na Brezovico in Vahto, ter nato še dva vzpona na Gabrje. V prvem delu je uspel odločnejši pobeg le Kolumbijcu Williamu Davidu Muñozu Perezu, a več kot do zmage na prvih dveh gorskih ciljev mu ni uspelo. Dirka se je tako razpletla v zadnjih treh krogih po Novem mestu, zmagovalec Filippo Fortin (Team Felbermayr Simplon Wels) pa je bil eden izmed favoritov in je svojo vlogo tudi upravičil. Za njim sta ciljno črto na Seidlovi cesti prečkala Italijan Nicola Venchiarutti (Cycling Teaam Friuli) in Čeh Jirí Polnický (Elkov – Author). 

Filippo Fortin, Team Felbermayr Simplon Wels: »Bila je lepa dirka. Zame zelo pomembna, saj sem letos želel, da bom že na začetku sezone boljši in bom zmagoval. Tukaj sem že zmagal in lepo je ponoviti zmago. Zadnji metri dirke so bili res dobri in sem zadovoljen z njimi.

V Novem mestu mi je vedno lepo. Na starem ciljnem prostoru sem bil redno na odru za zmagovalce, leta 2016 sem tukaj tudi že zmagal. Danes sem znova iskal pot do zmage in uspelo mi je.« 

Filippo je za zmago prejel prav poseben pokal – kristalno situlo, ki je izdelana na podlagi simbola prestolnice Dolenjske. 

Najvišje uvrščeni Slovenec na dirki je bil Žiga Grošelj (KK Adria Mobil), ki je zasedel sedmo mesto. Žiga ni tipičen šprinter, a danes se je dobro znašel v gneči na koncu dirke. Zelo veliko zanimanja je bilo za nastop Janija Brajkoviča, za katerega je bila to prva letošnja dirka. Premiera v dresu njegovega novega kluba Adria Mobil se ni izšla, Jani je bil udeležen v padec in je nato odstopil, najbolj pomembno pa je, da ni poškodovan. 

Žiga Grošelj, KK Adria Mobil: »V ekipi smo imeli svojo taktiko in sicer smo želeli bolj zaspano dirko, a so tekmovalci iz Kolumbijske ekipe že takoj napadli z ostrim tempom na Brezovico in Vahto. Trije smo imeli vlogo, da dirko nadziramo in gremo po beg. Veliko smo stavili tudi na Dušana Rajovića, vendar je bil zadnji klanec prestrm in je ostal zadaj. Tako smo sproti prilagajali našo taktiko. Dušan mi je rekel naj izkoristim svojo priložnost in mislim da se je zame dobro izšlo. Zagotovo je bil Fortin favorit šprinta in skušal sem se držati čim bližje njega. Nisem šprinter in zame je bilo vse skupaj kar malo kaotično, vendar je rezultat zelo soliden.« 

Na novo slovensko zmago bomo morali torej počakati vsaj še leto dni, do pete izvedbe Velike nagrade Adrie Mobil. Ugled dirke se je z današnjo izvedbo zagotovo dvignil in upravičeno lahko pričakujemo v prihodnje še močnejšo konkurenco. Zato je prav, da za konec svoje misli strne še Bogdan Fink, direktor dirke: »Dirka je bila lepa in zanimiva, tudi po profilu zelo težka. Zmagal je šprinter, a vseeno ni bilo lahko. Nov cilj na Seidlovi cesti se je izkazal za dobrega in to je dober uvod v prihajajočo dirko Po Sloveniji.« 

Rezultati: https://goo.gl/RrgiiT

Foto: Sportida