Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Kuala Lumpur

Vodilni obljubljajo preiskavo dopinškega škandala

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.08.2015 13:06

Svetovna protidopinška agencija (Wada) se je na objave nemškega ARD in britanskega Sunday Timea o domnevnih hudih dopinških kršitvah v svetovni atletiki že odzvala in navedla, da so "ugotovitve skrb vzbujajoče in alarmantne". Prvi mož Wade Craig Reedie je obljubil preiskavo primera kot tudi podpredsednik Mednarodne atletske zveze Sergej Bubka.

Televizija ARD se je v dokumentarcu sklicevala na interno bazo Iaaf med letoma 2001 in 2012, po kateri naj bi bil med drugim vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri dopingran. Baza podatkov Iaaf vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetim okrog 5000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okrog 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona, je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista Wade kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje.

Reedie je na zasedanju mednarodnega olimpijskega komiteja v malezijskem Kuala Lumpurju dejal, da bodo te množične navedbe o kršitvah dopinških pravil "pretresle športni svet do temeljev" ter da je potrebno razširiti trenutno preiskavo sistematičnega dopinga v Rusiji na ves svet. Kršitve naj bi se izvajale predvsem s transfuzijami krvi in mikro dozami eritropoietina (EPA) za povečanje števila rdečih krvničk. Reedie je dodal, da ga je šokiralo število kršiteljev, saj naj bi imel eden od sedmih atletov iz krvne baze baze Iaaf "zelo visoke znake dopinga ali pa vsaj nenormalne vrednosti".


"Danes nimamo v rokah ničesar, da bi koga obtožili. Potrebno je tudi dodati, da lahko do odstopanj v bioloških potnih listih in povišanj vrednosti, ki bi sicer kazale na doping, pride tudi zaradi zdravljenja bolezni, nosečnosti ali drugih razlogov. Mislim, da morajo ta primer podrobno preiskati strokovnjaki in na temelju tega bomo preiskavo lahko gradili naprej," je dejal nekdanji svetovni rekorder Bubka, ki je bo ob Britancu Sebastianu Coeu ta mesec v Pekingu kandidiral tudi za predsednika Iaaf.

"Iaaf je bila vedno vodilna mednarodna športna zveza v boju proti prepovedanim poživilom, saj je ogromno prispevala pri odkrivanju in razvoju novih tehnik in metod odkrivanja dopinga, ob tem pa letno za to namenimo dva milijona dolarjev," se je Iaaf uradno odzvala na navedbe medijev.