Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Šport Andorra la Vella

Žan Kranjec na zmagovalnem odru

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2019 14:05

Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je zadnji veleslalom sezone svetovnega pokala 2018/19 končal na najboljši možni način, z uvrstitvijo na stopničke. Kranjec je v Soldeuu v Andori na finalu sezone osvojil tretje mesto.

Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, drugo mesto je osvojil Švicar Marco Odermatt (+0,44), Kranjec je na tretjem mestu za zmagovalcem zadnjega veleslaloma sezone zaostal 1,03 sekunde.

Kranjec je osvojil še tretje stopničke v svetovnem pokalu in druge letos, potem ko je 19. decembra v Saalbachu prvič v karieri zmagal na veleslalomih za svetovni pokal. Prvič je na stopničke v svetovnem pokalu stopil 17. decembra 2017 s tretjim mestom na veleslalomu v Alta Badii.

Skupno so današnje Kranjčeve stopničke osemnajste slovenske na veleslalomih za svetovni pokal v moški konkurenci, od leta 1978. Gre za druge slovenske stopničke v Andori, potem ko je bila Tina Maze 12. februarja 2012 druga na veleslalomu.

S trojnimi uvrstitvami na veleslalomske stopničke v svetovnem pokalu v moški konkurenci je Kranjec drugi najboljši Slovenec za Bojanom Križajem, ki je v času svoje kariere zbral sedem veleslalomskih uvrstitev na zmagovalni oder.

Kranjec je že celotno sezono član elitne veleslalomske sedmerice. V Andoro je prišel kot šesti najboljši veleslalomist sezone. V končni razvrstitvi discipline pa se je z današnjimi stopničkami zavihtel na četrto mesto. Pred njim so le trije veleslalomisti, ki krojijo vrh discipline. Tako visoko ni bil še nikoli.


Na vrhu je lastnik velikega kristalnega globusa ter dveh malih sezone, veleslalomskega slalomskega, Avstrijec Marcel Hirscher, ki je bil na zadnjem veleslalomu zgolj šesti. Svetovni prvak Norvežan Henrik Kristoffersen je drugi, današnji zmagovalec Pinturault tretji.

Kranjec je v tej zimi v veleslalomskem seštevku zbral 344 točk, kar je največ v karieri. Tudi seštevek točk v skupni razvrstitvi kaže, da je za njim najboljša sezona, kot 22. najboljši smučar ima 399 točk. Na sporedu je v nedeljo le še slalom, na katerega pa se ni uvrstil.

Na domači tekmi v Kranjski Gori Kranjec z razpletom veleslaloma za 58. Pokal Vitranc ni bil najbolj zadovoljen, potem ko je v finalu iztržil zgolj deveto mesto, v slalomu pa ostal zunaj trideseterice. Na finalu sezone pod Pireneji pa je dokazal, da sodi med najboljše veleslalomiste.

Oktobra v Söldnu je imel na startu prve vožnje številko 1, a je uvodni veleslalom odpadel. Številko ena na startu je dobil tudi pred zadnjim veleslalomom v Andori. In dobro startno izhodišče je tudi izkoristil. Vpisal je četrti čas, za vodilnim Pinturaultom pa zaostal 98 stotink sekunde.

V finalu Kranjec ni zapravil priložnosti, čeprav mu soljene proge ne ustrezajo. Na start je prenesel štiri desetinke prednosti pred Italijanom Luco de Aliprandinijem. V zgornjem delu je zapravil le stotinko, v srednjem je njegova prednost skopnela na šest stotink naskoka, a je v spodnjem delu pridobil 27 stotink, ki jih je prenesel tudi v cilj za prevzem vodstva.

Švicar Marco Odermatt je z najboljšo vožnjo finala prehitel Kranjca za 59 stotink in ga potisnil na drugo mesto. Na startu sta bila še Šved Matts Olsson in Pinturault. Olsson je zaostal za Kranjcem, kar je pomenilo, da bo zanesljivo na stopničkah. Pinturault pa je ubranil prednost s prve proge in prišel do svoje še 22. zmage v svetovnem pokalu, Kranjec pa je bil tretji.