Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zabavno Novo mesto

VIDEO&FOTO: POPALIDŽUMA, prišel je čas plačila

Piše: M.V.

Čas objave:
05.11.2018 15:50

Popalidžuma ne izbira spola, sporoča novomeški rimoklepec Mirko Grozny v prvem singlu s četrtega studijskega albuma Afera Majda Holc – Hiphop še nikoli ni zvenel tako slovensko in romsko hkrati – Videospot v režiji Andreja Srebrnjaka hommage jugoslovanskemu filmu.

IMG_9234.jpg
Popalidžuma
Pino Gašperšič

Popalidžuma -e m (ô) 1. Človek, ki izkorišča sadove prijateljstva brez lastnega vložka: Hijena stanje uma, pozna jih ulc'a, prav'mo jim popalidžuma; Lik je popalidžuma - že od rojstnega dneva lani ni dal za rundo; Saj si vedel, da je popalidžuma, ko pa ti je že drugič proč odnesla srce. 

(Slovarska definicija čaka na vpis v Fran)

IMG_9429.jpg
Mirko Grozny
Pino Gašperšič
Kaj se zgodi, ko se novomeškemu rimoklepcu nekega večera v glavi zagozdiBesameMucho, istega večera pa se zagozdi še nekdo, in sicer Matko Destanov v Kusturičevi Črni mački, belemu mačkonu? Logično: Matkov vzklik –»Zaglavinđuma!« – pripelje do medkulturnega neologizma »popalidžuma«, spoja novomeškega stiskaškega priveska aka popaljatorja, tj. osebe, ki nikoli ne da za rundo,in romske »đume«, ki kar kliče po melodiji stare mehiške popevke. Ideja je na studijsko realizacijo čakala kar pet let, zdaj pa je tu in Mirku predstavlja eno najljubših skladb z njegovega prihajajočega albuma Afera Majda Holc. 

IMG_0081.jpg
Popalidžuma
Pino Gašperšič

K udejanjenju hiphoperjeve kmalu ponarodele pogruntavščine je prispeval DemirDemko, znan tudi kot najboljši pevec v »Mestu« in človek mnogoterih vokalov. »Kakšen vokal hočeš, balkan, gypsy ali oldgypsy?« Demir sezuje Mirka, ki se nazadnje odloči za slednjo različico. Rezultat je »Popaliđuma«, ki se bo v glasbeno zgodovino, ob Kostinem Sreča pride, zapisal kot najbolj slovensko-romski hiphoperski komad. Demirjev »oldgypsy« melos in harmoniko v kombinaciji z rimami enega najbolj prodornih slovenskih hiphoperjev bo pač težko preseči. Svoj pečat na paradnem konju Afera Majda Holc so pustili Mirkovi dolgoletni pajdaši Šinx(Klemen Šinkovec), GalichBeats(Aljaž Galič) in Timur Strashny (Timo Radović).

»Ne se bat kliknit, puška je zakočena,« pravi Mirko: VIDEO

Videospot, ki si ga je Mirko zamislil kot Ko to tamopeva na kočiji, je navdihnjen z resnično zgodbo Anujke di Pištoni, serijske morilke, vračarice in zdravilke, ki je leta 1941 v 104. letu pobegnila iz zapora v Požarevcu.

Za vizualizacijo Mirkove ideje je poskrbel Andrej Srebrnjak, eden najbolj pronicljivih mladih slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki se je s svojimi vizualnimi učinki med drugim podpisal pod razvpiti igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! (2016).»V užitek je bilo delati s tako talentirano ekipo in glasbenikom z vizijo, ki točno ve, kaj hoče. Meni je zelo olajšal delo in vse je teklo brez problemov. Ocena 2/10. Kar se mene tiče, je to zadnji Mirkov spot,« je Srebrnjak pospremil objavo videospota.

Bolj prizanesljiv je bil Marko Šobot, glavni igralec jugonostalgičnega videospota, ki ga poznamo tudi kot mistra Slovenije 2012: »Dan je bil vroč in dolg, vendar poln smeha. Pod taktirko Andreja Srebrnjaka sem se v vlogi igralca počutil odlično ... No, mogoče je tudi babičina rakija pripomogla k boljšemu razpoloženju na setu.«Jo Zornik, igralka in fotomodel, ki v spotu igra nezvestonevesto in žensko popalidžumo – popaldižumanameč ne izbira spola – je dodala, da je bilo snemanje zanimiva izkušnja, ki jo je spobudilo biti in postati nekdo drug. »Izziv je bilo igrati žensko, ki je tako zapeljiva, a hkrati zelo preračunljiva. Četudi je zgodba postavljena v drug čas, se karakterji v osnovi do danes niso spremenili.«

Mirko Grozny in ekipa že pripravljajo naslednji videospot, ki bo 26. novembra pospremil izid Mirkovega četrtega studijskega albuma Afera Majda Holc – albuma, ki nosi ime najbolje prikrite afere tega tisočletja. Delce sestavljanke bo Mirko Grozny v naslednjih tednih razkril na svojih družabnih omrežjih: Facebook in Instagram

Mirko Grozny (1986) je glasbenik, novinar in mojster tajskega boksa, ki je leta 2006 osvojil naslov profesionalnega evropskega prvaka in bil istega leta uvrščen med deset najboljših borcev na svetu. Prvi rap komad je napisal pri osmih, leta 2006 posnel »Ni več tko« s Trkajem in Zlatkom, dve leti zatem pa izdal prvi samostojni rap album Teorija Đorđe Kesić. Sledila sta studijska albuma Borec v meni (2011) in Mesto je mrtvo (2014). Sodeloval je pri organizaciji številnih humanitarnih akcij in državljanskih iniciativ, tako samostojno kot v okviru matičnega športnega kluba Scorpiongym in kolektiva AKC Sokolc.

INFO O SPOTU& KOMADU:
Režija, kamera &postprodukcija: Andrej Srebrnjak (WoodsmanDigital)
Montaža: Kristijan Stramič
Make-up: Nikol Černenšek
Direktor fotografije: Pino Gašperšič
Pomočniki: Lana Cedilnik & Lana Božič (v sklopu zavoda Pegaz), Aljaž Galič
Cast: Marko Šobot (Popaliđuma), Jo Zornik (mladoporočenka), Peter Menger (duhovnik), Katja Pavlič (Baka s kolačima), Mihajlo Milić (gospodin), Miloš Topić (mladoporočenec), Dejan Jančar (voznik), Timo Radović (berač), Nik & Rubi Vidic Pekolj (otroka), Mirko Vorkapić (Rom1), Demir Brezar (Rom2)
Konja: Lio & Lisko
Posebna hvala Karmen Pugelj, ker nam je rešila rit s poročno obleko! Franc Pekolj aka Čika Franjo za to, da nismo bli lačni in žejni, ponovno Radoje Milić za cunje iz najboljše omare v mestu, Irina Pogorilić za idejo in izbor igralcev!

Produkcija: Timur Strashny (Timo Radović), GalichBeats (Aljaž Galič), Šinx (Klemen Šinkovec)
Klaviature, harmonika, truba: Demir Brezar
Beatbox: Matic Fink “Želva”
Mix&Master: TimoGhettoBlaster