mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zabavno Novo mesto

FOTO: Doroteja je velika ljubiteljica živali

Piše: M.K.

Čas objave:
21.01.2019 19:24

Voditeljica Doroteja Stupar je velika ljubiteljica živali, od vseh pa so jih najbolj pri srcu mačke. Te ima rada že odkar ve zase.

39173252_10155785679138811_5429231114780672000_n.jpg
Doroteja je velika ljubiteljica živali, sploh mačk
D.S.
Njen spomin seže daleč v otroštvo, tako da se zelo dobro spomni še svoje prve muce: "Moj prvi muc je bil rumeno-bel mačkon, ki mu je bilo ime Kater Carlo (Maček Karlo). Bila sem stara 3 leta, tedaj smo še živeli v Nemčiji. Že odkar vem zase sem navdušena nad živalmi. Moja mama rada pove, da ko smo se priselili v Slovenijo, ni bilo strahu kje se me najde, saj so vse živali v soseski in v vseh hlevih bile "moje".

Tudi zdaj si ne predstavlja življenja brez njih in to kljub številnim službenim obveznostim, ki ji ne omogočajo, da bi bila ves dan z njimi... 

480582_10151181310843811_1766950061_n.jpg
Dorotejin muc Archie
D.S.

"Ravno zato, ker me velik del dneva ni doma, preživimo skupni čas aktivno. Bella in Archie medtem, ko me ni, spita in nabirata moči. Kadar pa smo skupaj, je čas za lumparije in crkljanje. Še posebej zabavno je, kadar jima prinesem igračke z baldrijanom ali mačjo meto, saj se temu ne moreta upreti. Zelo rada pa mi oba pomagata razvozlati volno, saj vesta, kako rada tudi kvačkam", navdušeno pripoveduje voditeljica. 

23549952_10155116595208811_2991916931243888134_o.jpg
Doroteja in njena muca Bella Fortuna
D.S.
Radijka razkriva, da je Bella Fortuna je stara 8 let. "Je posebne želvovinaste barve in izjemno zanimivo pri njej je, kadar se zvije v klobčič, tako da ne vidiš takoj, kje ima glavo in kje rep. Zelo rada spi pod moj desno pazduho z glavo na rami. Aja, pa smrči, tako kot njena lastnica", med smehom razlaga Doroteja. 

"Archiebald pa ima 7kg, star je 1,5 leta in še velik otrok. Njegova posebnost je čista umirjenost in sprehajanje na povodcu, saj me večkrat tudi spremlja na radio ali kam na obisk. Običajno spi na moji levi, obrnjen na hrbet da ga čoham po trebuhu. Archie sicer med spanjem ne smrči, se pa rad spozabi in tako sprosti, da poslini njegovo odejo," pripoveduje ponosna lastnica in dodaja, da sta Bella Fortuna in Archie zelo razigrana in kdaj tudi kakšno ušpičita, vendar jima tega ne zameri, saj jo zelo pogosto spravita v dobro voljo.

"Glede na to, da je bila Bella stara že 7 let, ko sem domov pripeljala Archiea, sta se dobro uskladila. Sicer kot prava mulca pred menoj skrivata, a ju včasih ujamem, kako se skupaj igrata. Zanimivo je da ko opazita, da sem ju "ujela" nehata in se delata, kot da ni bilo nič :)"

Se pa Doroteja še kako zaveda, da  je vsak ljubljenček velika in resna obveznost. "Ne glede na to, koliko jih imamo radi, moramo oceniti kaj je najbolje za njih - in včasih je tudi treba sprejeti najtežjo odločitev v njihovo dobro: če nismo pripravljeni na obveznost in ustrezno skrb ali nismo prepričani, da bomo lahko naslednjih 20 let skrbeli za njih, je najbolje, da se za njih ne odločimo".

In kakšno rešitev v tem primeru predlaga dobra poznavalka živali in njihovih potreb?
"V tem primeru se lahko povežemo z bližnjim zavetiščem, društvom za zaščito živali in ponudimo začasen dom. V vsakem primeru pa je biti ljubitelj živali to, da upoštevamo njihove želje in značaj in se ne postavljamo nad njih kot lastniki, kajti od živali se lahko samo učimo.  Mačke so posebne, ker zahtevajo spoštovanje. Mačke ne moreš prisiliti, lahko pa se z njo pogajaš. Hkrati te mačka ne smatra enakopravnim, ampak te "nerodnega velikega nesposobneža, ki ne zna lovit miši",  posvoji, zanimiv pogled na živali razlaga Doroteja in zaključi: "in kadar se to zgodi, si štejem v čast". 

In če nas sprejmejo pod svoje lahko spoznamo, kaj je pripadnost in naklonjenost, kar si lahko štejemo v čast.