profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zabavno Novo mesto

FOTO: Vse najboljše Frank Sinatra!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.12.2012 09:12

Danes bi svoj 95. rojstni dan praznoval Francis Albert Sinatra. Rodil se je 12. decembra 1915 siciljanskim prednikom v Hobokenu v New Jerseyu.

Frank je bil upornik od mladih nog, kar potrjuje tudi dejstvo, da je bil iz srednje šole zaradi neprimernega obnašanja izključen že po 47 dnevih in šolanja nikoli ni dokončal.

Njegova glasbena kariera se je začela v času swinga, natančneje leta 1935, ko so ga na materino prigovarjanje sprejeli v lokalni skupini The Three Flashes. Kariero je nadaljeval pri The Harry James Orchestra, s katero je dosegel svoje prve uvrstitve na lestvice, nato pa je bil izbran za zamenjavo glavnega pevca v skupini The Tommy Dorsey Orchestra, v kateri je potem resnično zaslovel. Skupino je, po nemalo težavah in veliko vroče krvi, zapustil leta 1942 in začel svojo solo kariero. V tem času, ko je bil član The Tommy Dorsey Orchestra, je posnel tudi svoj prvi film, Las Vegas Nights. Neznansko popularen je postal v začetku štiridestih let, potem ko je s Columbia Records leta 1943 podpisal pogodbo in postal idol »bobby soxers« gibanja ter absolutni ljubljenec najstnic po vsej Ameriki. Bil je prvi izmed pevcev, ki se je osredotočil na najstnike, ne pa na starejšo populacijo in to mu je prineslo izjemen uspeh. Leta 1944 ga je v New Yorku pričakala množica 35.000 ponorelih oboževalcev in policisti so potrebovali več ur, da so »ukrotili« delirično množico najstnikov.

Prvi album
Leta 1946 je izdal svoj prvi album The Voice of Frank Sinatra, njegova kariera se je strmo vzpela in postal je prepoznaven po vsej Ameriki. Kmalu nato je pričela njegova priljubljenost padati in začel se je posvečati filmski karieri, kar mu je leta 1954 prineslo oskarja za najboljšega stranskega igralca v filmu Od tu do večnosti.

Filmska kariera

Bil je tudi eden izmed skupine igralcev, znanih pod imenom »Rat Pack«. Skupina je poleg Franka Sinatre združila Humphrey Bogarta, Jamesa Deana, Sammy Davis Jr. in še nekatere druge. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so skupaj igrali na odru in v večih filmih, najbolj znan med njimi pa je zagotovo Oceanovih enajst (Ocean’s Eleven).
Njegovi pomembnejši filmi so bili: Od tod do večnosti, V mesto, Mož z zlato roko, Visoka družba, Nekateri so pritekli, Enajst veteranov, Trije naredniki, Detektiv, Balada o Dingusu Mageeju in še bi lahko naštevali.

Glasbene uspešnice

V šestdesetih letih kariere je ustvaril mnogo nepozabnih uspešnic, med njimi New York, New York, My Way, I’ve got you under my Skin in mnoge druge. Leta 1966 izdan album Strangers in the Night je bil najbolje prodajan album v njegovi karieri, naslovna skladba pa je prejela tudi grammy-ja za pesem leta.

Drugi dogodki na današnji dan:
  • Leta 1863 se je rodil norveški slikar in grafik Edvard Munch, ki velja za klasika severnjaškega ekspresionizma.
  • Najbolj znamenita Munchova slika je Krik. Tematsko je njegovo slikarstvo močno simbolistično; bolj kot z zunanjim svetom se je Edvard Munch ukvarjal s človekovim notranjim svetom in njegovim intimnim doživljanjem sveta.
  •  
  • Leta 1452 je bila razglašena ponovna zveza med Vzhodno in Zahodno krščansko cerkvijo.
  • Leta 1884 je v Ljubljani umrl pomemben slovenski slikar Janez Wolf iz Leskovca pri Krškem. Zgledoval se je po visoki renesansi in je v drugi polovici prejšnjega stoletja veljal za enega najuglednejših slovenskih slikarjev.
  • Leta 1901 je Guglielmo Marconi prvič vzpostavil radijsko zvezo čez Atlantski ocean.
  • Leta 1915 se je rodil pevec in igralec Frank Sinatra. Za stransko vlogo v filmu Od tod do večnosti je dobil oskarja.
  • Leta 1940 se je rodila ameriška pevka Dionne Warwick.
  • Leta 1946 se je rodil sloviti dirkač formule ena Emerson Fittipaldi. Pri Lotusu je zamenjal tragično umrlega Avstrijca Jochen Rindta in prvak postal 1972. leta, dve leti pozneje pa je najuglednejšo lovoriko v avtomobilskem športu kot prvi priboril še McLarnu. Brazilec je skupaj dobil 14 dirk.
  • Leta 1998 je Nataša Kejžar na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Sheffieldu osvojila srebrno medaljo na 100 metrov mešano. Radovljičanka je odplavala novi državni rekord 1:02,26. Hitrejša je bila le Slovakinja Martina Moravcova z novim svetovnim rekordom 1:00,43.