kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zabavno Portorož

FSF v jubilejni izdaji tudi s prenovljeno vesno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.09.2017 06:26

Festival slovenskega filma (FSF), ki bo v 20. izdaji med 12. in 16. septembrom potekal v portoroškem Avditoriju, bo ob jubileju ponudil vrsto novosti, med njimi dve žiriji, nov programski sklop Podmladek in prenovljeni kipec vesne. V tekmovalnem programu bodo prikazali 52 filmov, od tega 16 celovečernih.

Na letošnji festival je bilo prijavljenih več kot 180 filmov. V uradnem programu bodo prikazali 84 filmov, ob tekmovalnih še 32 preglednih. V spremljevalnem programu bodo v sekciji Podmladek prikazali sedem in v sekciji Posvečeno šest filmov.

Letošnji program je izjemno obsežen, saj so vanj uvrščeni vsi filmi ne glede na kaj nastanka, avtorja ali pogoje, v kakršnih so nastali. Edini kriterij pri izboru je bila kakovost. V Sloveniji je nastalo veliko kakovostnih del v neodvisni produkciji, ki so nastala s podporo tudi televizijskega razpisa ali razpisa za AV dela Slovenskega filmskega centra.

Festival bo odprl novi film režiserja Marka Naberšnika Slovenija, Avstralija in jutri ves svet
Gre za edino satiro med filmi v tekmovalnem programu. V njem pa so še celovečerci Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča, Ksana Dejana Baboseka, Stekle lisice Borisa Jurjaševiča, Družina Roka Bička, Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba Matjaža Ivanišina in Rajka Grlića in Charlatan Magnifique Maje Pavlin.

Vanj so vključeni tudi Bila so Titova mesta Amirja Muratovića, Privid Boštjana Slatenška, Codelli Mihe Čelarja, Anina provizija Igorja Šmida, Ivan Janeza Burgerja, Družinica Jana Cvitkoviča, Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, Rudar Hanne Slak in Vztrajanje Mihe Knifica.

Srednjemetražcev bodo v tekmovalnem programu prikazali pet, kratkih 21, študijskih filmov osem, vanj pa sta vključeni tudi dve manjšinski slovenski koprodukciji.

Nagrade vesna v različnih kategorijah bosta letos prvič podeljevali dve mednarodni strokovni žiriji

Žirijo celovečernih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov sestavljajo režiserka Jasna Krajinović, profesor in filmski zgodovinar Peter Stankovič ter programski direktor in filmski publicist Zlatko Vidacković. Žirijo za dokumentarne, kratke in študijske filme ter manjšinske slovenske koprodukcije pa sestavljajo igralka Nataša Barbara Gračner, filmska selektorica Maja Malus Azhdari in producent Rok Sečen.

Sekcija Podmladek bo namenjena filmom, ki so jih ustvarili dijaki in šolarji. V sekciji Posvečeno, ki so jo umestili v Kino Plaža, pa bodo prikazali filme ustvarjalcev, ki so pomembno zaznamovali zgodovino filma na Slovenskem. V njej se bodo poklonili Mirjani Borčič, Jožetu Babiču, Františku Čapu, Zvonku Čohu, Milanu Eriču in letošnjemu dobitniku Badjurove nagrade, producentu Franciju Zajcu.

Ob jubileju so tudi prenovili celostno podobo festivala in nagrado vesna. Odslej je namesto zavitka celuloidnega filma vesna kot dekle, "ki se vzpenja in pleše", s čimer so po besedah direktorice festivala Jelke Stergel, želeli obeležiti tudi prehod iz celuloidnega v digitalni film.